Escitalopram

Dobrý den,před nedávnem jsem měla lk escitalopram a začalo se mi špatNě polykat a v letáku psaly,e to může nastat při přecitlivění na látku escitalopram.Lékař mi řekl,že o tom v životě neslyšel.Chtěla bych vyzkoušet lék citalec,protože ten escitalopram mi velmi vyhovoval.Chtěla jsem se tedy zeptat jaký je rozdíl mezi citalopramem a escitalopramem a taky jsem zvažovala těhotenství a lékař říkal,že v těhotenstv se s m lék Setralin,ale po přečtení příbalového letáku uvádějí jeden ze vzácných vedlejších účinků rakovinu.Tak jsem mírně zděšena.Můžete mi to nejak logicky vysvětlit.Moc děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Začnu od zadu vašeho dotazu. Rakoviny po léku se vůbec neobávejte, výrobce to tam píše proto, aby se do budoucna vyhnul žalobám, nikdy jsem o rakovině po léku nečetla. Obecně brát léky v těhotenství je problém, antidepresiva bych v těhotenství nebrala, pokud máte psychické problémy, je vhodné přejít k psychologovi a řešit to tam, těhotenství odložit. Je třeba si uvědomit, že na těhotných ženách nelze dělat studie, tak bezpečnost léků není zcela prokázána a zvláště u léků, které se berou ojediněle. Neznám ženu, že by v těhotenství antidepresivum brala, jsem rozhodně proti. Co se týče rozdílu mezi citalopralomem a escitalopramem je v chemické struktuře molekuly, citalopram je pravotočivá molekula a escitalopram levotočivá. Výrobci tvrdí, že levotočivé molekuly jsou pro organismus výhodnější, nejsem chemik, ale osobně si myslím, že je to jedno. Po všech antidepresivech jsou časté nevolnosti, upraví se do 3 týdnů, je potřeba začít nižší dávkou a postupně po týdnu zvyšovat až do dávky léčebné. S pozdravem

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: