Escitalopram

Zdravím! Chci se zeptat na látku zvanou escitalopram (dřív jsem brala sertralin, také dlouhodobě). Užívám jej již dlouhodobě pro léčbu OCD a úzkosti. Nedávno mi jej lékařka zvýšila na dvě dávky denně kvůli pocitování neustálé úzkosti a napětí během dne. Je mi jasné že léčba bude ještě dlouhodobá a chtěla bych vědět jaké může mít tato látka dopady a negativa na moje zdraví. Děkuji

Odpověď odborníka:

Escitalopram a sertralin jsou velmi podobné látky, s jejich užíváním jsou dlouhé zkušenosti. Je možné je užívat dlouhodobě, nežádoucí účinky jsou spíše vzácné a po dvou týdnech užívání většinou ustávají. Escitalopram i sertralin je možné dokonce užívat i v období těhotenství, je-li toto nutné. Nutnou součástí léčby obsedantně kompulzívní choroby a úzkostí je psychoterapie. Lékař by se měl pokusit s Vámi najít situace, v nichž pociťujete úzkosti, a pomoci Vám je zvládat. Cílem je, abyste je začala zvládat samostatně.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: