Essentiale forte n + ostropestřec mariánský

Dobrý den paní doktorko, moc prosím o Vaši odpověď i o Váš názor. Mám zvýšené jaterní testy, zatím se přesně neví příčina: S-ALT 6,13 mikrokat/l S-AST 0,86 mikrokat/l S-GGT 2,82 mikrokat/l Jinak hodnoty S-Bilirubin celkový, S-Bilirubin konjug. a S-ALP v normě. Před pár týdny jsem prodělal Septikemii (Bacteroides fragilis - léčba širokospektálními antibiotiky), z této Septikemie pravděpodobně vzplanula Crohnova choroba (zatím jen léčba Prednisonem 30mg/den). Zvýšení jaterních testů údajně mohla způsobit septikemie, nebo jiné vlivy, ať už antibiotika, léky na Crohnovu chorobu, nebo i jiné toxické vlivy. Hodnoty jaterních testů pomalu klesají, za měsíc se uvidí, jestli se to zlepší. Samozřejmě nyní nepiju žádný alkohol a snažím se dodržovat jaterní dietu. Zakoupil jsem si v lékárně hepatoprotektiva, ale opomněl jsem se v lékárně zeptat. Proto dotaz prosím směřuji na Vás. Mohu užívat současně přípravek ESSENTIALE FORTE N (esenciální fosfolipidy, 1 tobolka 300 mg účinné látky, dávkování 3x denně 2 tobolky) a současně i OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ (doplněk stravy, 1 tobolka 250 mg účinné látky, dávkování 1 tobolka denně). Vím, že se hepatoprotektiva mají brát dlouhodobě, ale takhle v kombinaci chci přípravky užívat 1 měsíc a poté od jednoho přípravku upustit. JE UŽÍVÁNÍ OBOU PŘÍPRAVKŮ PRO JÁTRA BEZPEČNÉ? Není to pro játra přílišná zátěž, nebo se mám spíše řídít heslem - všecho moc škodí? Děkuji mockrát za odpověď. Přeji Vám hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tyto přípravky by si neměly vadit, esenciální fosfolipidy a silymarin v ostropestřci by se neměly negativně ovlivňovat.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: