Ethanol a propan-2-ol

Chci se zeptat, jestli dezinfekční prostředek s obsahem ethanolu (40g/100g) a propan-2-olu (19g/100g) dokáže zničit škodliviny jako jsou listeriozy, salmonelozy apod. které může člověk chytit z kuřecího masa? Mám na mysli dezinfekci kuchyňské desky kde pracuji s kuřecím masem. Nebo mi prosím poraďte vhodný prostředek, který je dobré použít v kuchyni po práci s kuřecím masem abych nemohla ohrozit sebe nebo někoho jiného?

Odpověď odborníka:

Paní Anno. Běžné desinfekční prostředky, včetně těch s účinnou látkou, kterou uvádíte (ale stejně tak například Savo...) jsou u uvedených bakterií účinné. Ovšem nedomnívám se, že by bylo nutné po přípravě masa obecně používat nějakou desinfekci nad rámec běžného úklidu a hygieny - v prevenci infekce je nejdůležitější vyhnout se kontaktu syrového masa (a rukou, nádobí a nástrojů, které jsou jím znečištěny) s již zpracovaným jídlem a dostatečná tepelná úprava jídla.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: