Euthyrox 50 a antikoncepce

Dobrý den, asi měsíc užívám euthyrox 50 (půlku ráno). Asi 8 let beru antikoncepci Tri regol. Mohou mít na sebe nějaký negativní vliv? Asi 2 měsíce mě bolí pravé prso, někdy víc někdy míň, na ultrazvuku mi pan doktor řekl, že může jít o hormonální změny, protože nic nenašel. Paní doktorka na gyn. mi napsala Mastodynon, že mám asi přebytek estrogenu. Můžu si jej koupit, nebude to mít nějaké další účinky? Třeba přibírání na váze? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, hormonálni antikoncepce (dále HAK) může snížit účinnost hormonů štítné žlázy, proto obecně doporučuji neužívat je současně v jednu denní dobu. Situace je ale snadno řešitelná navýšením dávky Euthyroxu. Co se týče Mastodynonu, osobní zkušenost s ním nemám, vzhledem k rostlinnému složení by ale poškodit neměl. Jeho účinnost můžou snižovat gestageny obsaženy v HAK, na štítnou žlázu by Mastodynon vliv mít neměl. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: