Euthyrox 50 a vymizení ovulace

Je mi 35 let a na podzim při preventivní prohlídce mi byly zjištěny hraniční hodnoty TSH (6,230, a po čtyřech týdnech 4,840). Protože se snažíme o miminko dala mi lékařka Euthyrox 50, 1/2 tablety denně, aby byly hladiny při otěhotnění v pořádku. Hladina TSH se upravila, při poslední kontrole v dubnu 2,084. Tato léčba probíhá od října, ale problém je, že právě od doby, kdy jsem začala Euthyrox užívat, mi vymizela ovulace, což je při snaze o početí velký problém. Do té doby jsem ji měla sice nepravidelně (16-28 den), ale poznala jsem ji bezpečně podle bolestí a hojného hlenu. Za 14 dní pak vždy dorazila menstruace. Od té doby co jsem začala Euthyrox užívat nemám ovšem ani bolesti, ani "plodný" hlen. Menstruace zůstala stejně nepravidelná jako předtím (cyklus 30-42dní), ovšem bez ovulace a bez těhotenství. Paní doktorka mi při poslední kontrole vyšetřila i prolaktin a testosteron, vše bylo v normě (testosteron 0,54, prolaktin 81). Chci se zeptat jak mám dále postupovat, je mi 35 let, mám již tři děti, ale moc si přeju ještě jedno. Uvažovala jsem o vysazení Euthyroxu, ale po přečtení problémů, které mohou při zvýšených hodnotách TSH nastat a dvou potratech v anamnéze jsem od toho raději upustila. Můžete mi, prosím, poradit co mám dělat? Od gynekologa jsem dostala Clostilbegyt na vyvolání ovulace, ovšem také bez efektu. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Tasto situace je hodně netypická. Hormony štítné žlázy se skutečně doporučují při hodnotách TSH nad 2,5, když se plánuje těhotenství, jejich dostatek je totiž pro miminko již od samotného počátku jeho existence velice důležitý.
Chápu, že řeč Vašeho těla je dosti výrazná, ale možná bych zkusila odebrat progesteron několikrát během cyklu (kolem 20. dne), aby se potvrdilo, jestli ovulace opravdu vymizely. Pokud ano, možná je Vaše tělo nastavené na jiné hladiny hormonů, než u běžné populace. V tomto přpadě bych možná zkusila Euthyrox vysadit, aby nastala ovulace, ale pak bych ho hned zase začala brát, pokud by se těhotenství podařilo.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: