Euthyrox

Dobrý den, byla mi již před 10 lety odebrána celá štítná žláza pro autoimunitní thyreotoxikozu. Od té doby užívám euthyrox. V těhotenství mi byl zvýšen na 150mg 1 denně, tuto dávku jsem užívala 5 let. Poslední rok jsem začala mít problémy jako třes rukou, vnitřní třes, nepříjemné pocity v oblasti srdce, rudnutí v obličeji. V dubnu mi lékařka snížila dávkování, ale pouze tak, že mám brát euthyrox 150mg 6x týdně. Vynechávám neděli, ale i přes to, když užiju v pondělí lék, asi po hodině nastoupí zmiňované problémy, které mě provází po zbytek týdne. Mám zajít za lékařkou a požádat znovu o odběry a následnou úpravu léčby? Zkusila jsem vynechat více dní a když euthyrox neberu, cítím se naprosto dobře. Vynechala jsem sobotu, neděli a středu, ale pocit se vrací s každou pilulkou. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle zmiňovaných potíží bych zkusila úpravu dávky ve smyslu snížení denní dávky, aby přísun hormonů nebyl jednorázově tak vysoký. Tím pádem byste ale nevynechávala žádný den užívání v týdnu. Jiné řešení mě nenapadá. Endokrinologa ale rozhodně kontaktujte, aby nedošlo k výkyvům hormonů v krvi, které Vám začnou způsobovat jiné obtíže. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: