Euthyrox a xyzal

Dobrý den. Mám pár dotazů. Syn 17let. 2r pro rodinnou dispozici k onem. štítné žlázy bral jodid (bratr - hypothyreoza, babička autoimunní onem. št. žlázy, já - matka jsem se léčila na hypothyreozu od 12-18let). V 4/2011 došlo u něj ke zhoršení UZ v místě bydliště : volum 14,2ml, mírně změněná struktura ,susp uzel ve stř.části pr.laloku. Byl mu nasazen Euthyrox 1/2 50mg a 1tbl. Xyzalu denně. V 6/2011 UZ v okresním městě: Volum 4,844. Pravý lalok 13x11x45mm. Levý lalok 12x11x43mm. Isthmus 3mm- Uzel vlevo 13x7mm, ve stejné lokalizaci drobná cysta o vel.4mm, vlevo další o vel.4mm, žláza nezasahuje retrosternalně. Vaskuralizace v normě. 10/2011 UZ v okresním městě: Echogenita přim.,mikronodulární přestavba oboustranně vel.4-5mm. Isthmus 2mm. Pravý lalok 17x16x42mm. Levý lalok 14x12x41mm. Volum 7,324. TSH 1,97 , fT3 5,7 , fT4 19,7. Léčba zůstala. Na kontrolu s UZ jdeme opět v 1/2012, při zlepšení prý Xyzal vysadí. Mé dotazy.1 - Je to doživotně nebo je to způsobeno hormonální změnou v pubertě? 2 - Jak je to dle Vás dle výsledků špatné, popř. co by se mělo konat, hlídat, sledovat atd.. 3 - Je možné takové zlepšení v množství volumu z 1 ultrazvuku vůči 2 ( z 14,2 na 4,5ml po nasazení léčby, nebo je to způsobeno místem, kde byl prováděn? Př. nedokonalý přístroj. 4 - Lékařka mi řekla, že je to zlepšeno, ale doma po přečtení nálezu se mi to tedy nezdá, z volumu 4,2 na 7,3. Nebo je možné takové zvýšení vzhledem k věku ( je to rozdíl jen 1/2r.)? 5 - Máte zkušenosti s lékem Xyzal v této kombinaci? Když jsem se ptala lékárníka byl zděšen a říkal, že bych mu ho neměla dávat. Podotýkám, že syn není alergik, žádné jiné léky nebere. Dnes byla na kontrole na endokrikologii má matka a když se ptala na kombinaci euthyrox a xyzal, byla tato lékařka zděšená této kombinace a že prý můžou nastat komplikace - projevení se nějakých alerg. onem. A teď nevím jak to tedy je? Slyšela jste o této léčbě, nebo máte jakékoliv zkušenosti? Děkuji za zodpovězení všech mých dotazů a doufám, že jsem to dobře specifikovala. Moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výsledky tak, jak je uvádíte rozhodně nejsou tragické. Volum 4-7ml je normální. Proč byl na prvním UZ naměřen takový rozdíl nevím. Pravděpodobně jiný vyšetřující, jiný přístroj. Ideální je, pokud sono kontroly provádí stále ten samý člověk. I tak jsou ale v měření rozdíly. Co se týká léku Xyzal, také jsem se nesetkala s jeho podáváním při tomto onemocnění, ale třeba váš lékař četl nějakou zajímavou práci, kde se něco takového doporučuje a jenom my ostatní jsme pozadu :-). Rozhodně ale není třeba, pokud ho syn užíval, se bát nějakých nežádoucích účinků. Je to běžné antialergikum a bere ho dnes každý druhý s onemocněním štítné žlázy a sennou rýmou nebo jinými alergiemi. Nemyslím si, že by tento lék nějaké alergie vyvolal. K prognoze onemocnění - znervoznoval by mě především ten uzel. Mladý muž by nic podobného ve štítné žláze mít neměl a já bych určitě doporučovala cytologické vyšetření vzhledem rozměrům. Snad je to srozumitelné. hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x