Euthyrox - padání vlasů, řas

Dobrý den, již více jak 10 let beru HA, před 3 lety jsem změnila značku - z Minervy na Belaru. Během těchto 10 let jsem si všimla, že mám vlasy mnohem tenčí, ale zvykla jsem si - přisuzuji to třeba nejen HA, ale i barvením vlasů, stresu v práci... Může HA opravdu ovlivnit růst a kvalitu vlasů? Před cca 3 měsíci jsme byla na krevních testech z důvodu časté únavy a kožních vyrážek během posledního 1/2 - 3/4 roku. Z nich mi obvodní lékařka zjistila, že mi sice štítná žláza sama o sobě funguje (že svůj hormon vylučuje správně), ale že Podvěsek mozkový vylučuje hormon, který ovlivňuje ŠŽ, kolísavě.... Píši to laicky, ale takto mi to bylo vysvětleno:-). Takže mi předepsala 25mg Euthyrox 5x do týdne. Všímám si v poslední zvýšeného padání vlasů, a na spodních řasách u pravého oka mi řasy vypadaly tak, že v nich mám 2 mezery, což se mi nikdy nestalo:-( Také se mi zhoršila pleť, se kterou nemívám problém. I proti akné užívám HA Belara. Četla jsem, že prášky na ŠŽ způsobují řídnutí vlasů a vypadávání řas, jelikož ovlivňují dlouhodobě hormony v těle. Zde v Poradně se zase dočítám, že by naopak měly pomoci. Jsem zmatená. Před cca 3 týdny jsem byla na 1. krevní kontrole, a prý mám hodnoty v pořádku a v nasazené medikaci mám pokračovat... Tento stav mě znepokojuje. Mám strach, že se to bude zhoršovat. A netuším, proč se to děje, jestli je to novým práškem na ŠŽ, anebo kombinací prášků? Beru také antihistaminikum - Cezera. Mohou za tyto potíže léky, co užívám??? Pomohla by změna léků na ŠŽ? Děkuji moc předem za Vaši odpověď!

Odpověď odborníka:

Milá Evo, padání vlasů a řas může být způsobeno sníženou hladinou hormonů štítné žlázy (v důsledku nedostatečné funkce podvěsku mozkového). I když jste nasadila Euthyrox, aby se poměry upravily, může problém ještě pár měsíců přetrvávat, ale určitě mohu říct, že Euthyrox za výpad nemůže a spíše by měl v blízké budoucnosti pomoci. Se zhoršením kvality vlasů po Cezeře jsem se nesetkala. Vliv hormonální antikoncepce na vlasy nemůžu zhodnotit, protože ji nepředepisuji, na to se ptejte gynekologa, klidně přes tuto poradnu. Když to shrnu, Euthyroxu se určitě nebojte, ptejte se, jaký vliv může mít ta antikoncepce, a pokud se nebude jevit řešení ve výměně antikoncepce, objednejte se ke kožnímu lékaři (a přineste mu zprávu z endokrinologie) - ten zhodnotí možnou příčinu výpadu a nabídne nějaké ošetření, třeba laser.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Poděkování | Od: Eva | 17.12.2014 20:04
Děkuji za rychlou odpověd, která mě hodně uklidnila. Snad budete mít pravdu a časem se situace upraví. Ohledně HA a jejího vlivu na vlasy se zkusím ještě zeptat v sekci "Gynekologie". Pěkné svátky a ještě jednou děkuji!
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: