Euthyrox pro 11ti leté dítě

Při prevent. prohlídce dcery (11let) byla dětskou lékařkou konstatována struma.Z odběru krve bylo zjištěno TSH 5,79,fT4 12,77, fT3 5,65, T3 2,31, antiTPO 36 a antiTg 684. Poslána k endokrinologovi. Ten provedl sono krku, z toho poznal "mírné známky chronické lymfocytární tyreoitidy" a předepsal Euthyrox 25ug 1/2 tbl denně. Je to potřeba? Dcera dosud neměla žádné problémy, naopak se cítí dobře, nemocná je velmi málo.Je to cca 1/2roku, co se lehce "zakulacuje" (boky, hrudník). Ještě nemenstruuje.Je nutné lék brát a zasahovat jí tak do přirozeného vývoje?Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Martino, Vaše dcera má sníženou funkci štítné žlázy a podle protilátek i ultrazvuku známky chronického zánětu. Hodnoty zatím nejsou tak zlé, aby se to projevilo na celkovém zdravotním stavu, ale vzhledem k tomu, že zánět bude žlázu poškozovat, lze očekávat zhoršení nálezů a hodnot, pokud nebude léčba zahájena. Doporučuji Euthyrox nasadit, nemusíte se ho bát, je to látka tělu vlastní, žádná škodlivá "chemie". Tím se hodnoty hormonů v krvi normalizují a dcera se bude vyvíjet zcela normálně, jako by měla žlázu zdravou. Během náročného období puberty to bude opravdu potřebovat.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: