Euthyrox - účinky léku

Vážená paní doktorko, v roce 2010 mi byla zjištěna zvýšená funkce štítné žlázy – hodnoty TSH 0,02, fT4 23,6. Byla mi nasazena léčba Propycil 1-0-0. V 4/2011 hodnota TSH 0,01, fT4 14,01 dávka zvýšena na 3x1 tabletu. Cca 7/2011 zdravotní potíže, vysazení léčby (samovolné). Nyní mám hodnoty v normě, vyrovnání bez léků. Vzhledem k tomu, že mám ŠŽ zvětšenou (drobná struma bilat s hypechogenní ložisky, obraz imunopatické tyreoiditidy) a uzlík na LL, tak mi lékař předepsal Euthyrox 50, ½ tbl. ráno. V příbalovém letáku je napsáno, že se nesmí užívat při zvýšené činnosti. Vzhledem, k tomu, že této složité problematice nerozumím, mám obavy, jestli se mi činnost opět nezvýší. Ještě mám jeden dotaz ohledně užívání Euthyroxu. Účelem je zastavení růstu / zmenšení štítné žlázy? Nyní léky (Euthyrox) užívám, nemám žádné potíže.) Předem velice děkuji. S pozdravem Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Zuzano, nemusíte mít obavy. Pokud byly hodnoty hormonů štítné žlázy v pořádku, tak nemáte zvýšenou funkci štítné žlázy a Euthyrox můžete užívat. Euthyrox sám o sobě nezpůsobí, že štítná žláza začne opět více pracovat. Pokud je štítná žláza velká, pak je skutečně cílem podávání její zmenšení nebo alespoň zabránění tomu, aby se dále nezvětšovala. Přeji příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x