Euthyrox v těhotenství

Dobrý den, pane doktore, mela bych prosim 2 dotazy k leku Euthyrox 50: 1) Jsem tehotna 15.tt a trpím nevolnostmi, lek rano spatne snasim.Zkusila jsem cca 14 dni brat lek pred spanim, nalacno a je to OK. Mohu tak alespon nejakou dobu brát nebo je to problem? Je dulezite brat vylozene rano? 2) Narazila jsem na články o nevhodnosti komb.euthyroxu a jodu u tehotnych s autoim.onem.stitne žlázy. ...V 8.tt.mi pro TSH pri horni hranici byla navysena davka Euthyroxu z 25 na 50 denne. Mam hypotyreozu, autoim.tyreoiditidu. Hlasila jsem lékaři uzivani tehot.preparatu s kys.listovou Femibion, ale netusila jsem, ze by mohlo byt dulezite, ze obsahuje i jod 150ug. Jsem pripad kdy neni hodna kombinace zvyseni davky Euthyroxu+k tomu ten jod? Musím poznamenat, ze preparat jsem brala jiz cca 4 mesice pred danymi odbery na endokrinologii-předpokládám tedy, ze vliv toho jodu na me onemocneni mel byt videt uz z tech vysledku, ne? Na kontrolu jdu az za měsíc, nebo se mam radeji přeobjednat na driv a preparat vysadit? Moc děkuji za odpověď. H.L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. 1) jako alternativní varianta užívání hormonů štítné žlázy je 4 hodiny po jídle a půl hodiny před dalším. Pokud toto večer splňujete, mohlo by to být v pořádku. Rozhodující ale budou odběr krve se stanovením hormonálních hladin. 2) jód není úplně vhodný u autoimunitním nemocí štítné žlázy se zvýšenou funkcí žlázy. V případech, jako je Váš, jód doporučujeme během celého těhotenství i plného kojení. Femibion s jódem je tedy pro Vás v pořádku. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: