Exacerbace astmatu

Dobrý den. V pátek jsme tedy jeli na pohotovost Paní doktorka byla velmi hodná a ochotná. její zpráva zněla takto:14letá holčina,bez alterace, spolupracuje, suchý kašel, mírný otok a zarudnutí vpravo submandibulárne-palpačně výrazný bolestivý, rýma, OU bez vidit. sekrece, hrdlo lehce zarudlé, tonzily hypertrofické ale bez povlaků,dýchání sklípkové, vpravo v horním a středním pl. poli oslabení, výdech volný bez pískot, bez zatahování měkkých tkání části hrudníka,AS prav.,SŠ ne,kůže čistá.TT-37,3st. TK-110/60 P-120/min. D26/min sat-98% Vyšetření: RTG.plic.prokrvení hilů při kašli, jasné zánětlivé ložisko nevidím (přesný popis bude v pondělí) RTG.plic Mudr.Václav Vokráč Parenchym plicní bez čerstvých ložiskových nebo infiltrativních změn.C.f.úhly volné,bránice ostře ohraničené.hily a mediastinum normální.Srdce přiměřeného tvaru,nezvětšeno.Zachycený skelet bnp. CRP 2.7mg/l Odebrána zkumavka na serolog.atyp.bakterií Závěr:klinicky susp.bronchopnneum Dg:R05 Chtěla bych se zeptat co znamenají tyto výrazy: AS-prav., SŠ ne, sat.98% , dýchání sklípkové, prokrvení hilů při kašli, zachycený skelet bnp. a pak ještě ten závěr: klinicky susp.bronchopneum.?? v pátek máme jít k ním do nemocnice na kontrolu. Dostala jsem Klacid-250mg každých 12hodin. a dál užívat léky. taky mám brát na ten krk ibalgin a střídat to s nurofenem každých 6hodin.Děkuji a nashledanou

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní doktorka měla klinické podezření na zápal plic, RTG snímek hrudníku to ale nepotvrdil. CRP je zánětlivý parametr, který bývá zvýšen při bakteriálním infektu, u Vás je vnormě. POJMY: AS-prav.- akce srdceční pravidelná, SŠ ne- systolický šelest nepřítomen, sat.98%- saturace 98%t.j. okysličení krve kyslíkem /.t.j. v normě/, dýchání sklípkové- to je normální nález /kdyby tam bylo-pískoty,vrzoty nebo krepitace, tak je to špatně/, zvýšené prokrvení plicních hilů /hilus je místo,kde do plic vstupují a z plic vystupují cévy, průdušky, zvýšené prokrvení je přítomno např.při zánětu/. Na bolest v krku ještě užívejte nějaké pastilky na bolesti-např.Septofort, Drill,apod., k tomu kloktání např.Tantum verde nebo šalvějí. Klacid je antibiotikum, které působí např.i na atypické bakterie /jako Mycoplasma, Chlamydie/. Paní doktorka Vám odebrala krev na protilátky proti těmto bakteriím,nicméně stejně již máte léčbu, která je proti nim účinná. Podle všeho tedy máte exacerbaci bronchiálního astmatu /zhoršení při nejspíše virovém infektu/, o zápal plic se podle uvedeného nejedná. Držím palce. S pozdravem

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: