Exém

Dobrý den. Tříletou dceru již třetí týden trápí kožní potíže. Nejdříve se jí udělal "exém" na předloktí v loketní jamce, pouze na jedné ruce. Vypadá jako několik samostatných ohraničených čtvrečků růžové barvy. Později se vyskytl i v podpaží. Na pravé straně trupu má dcera kopřivku, která se objevuje a zase ztrácí i v oblasti třísel. Říkala jsem si, že může jít o potničky, ale tři týdny jsou již dlouhá doba. Mazala jsem Fenistilem proti svědění, aby si to dcera neškrábala, ale vyrážka ani "exém" nevymizela. Pediatrička nám před týdnem předepsala mast-krém Imazol, že to vypadá na plísňové onemocnění. Po týdnu nepozoruji přílišné zlepšení, dceru to dál svědí, škrábe se hlavně v noci. Snažím se jí domluvit, chytat za ruce, ale neuhlídám to. Uvažovala jsem, že jí to na noc ovážu obvazem, ať se neškrábe přímo na kůži, ale určitě je lepší, ať to dýchá... Naštěstí to nemá rozškrábané do krve. Myslíte si, že Imazol je správná volba a že je ještě krátká doba na vymizení příznaků po jeho nasazení před týdnem? Promazáváme podle instrukcí lékaře 2x denně. Sama coby matka mám celiakii, u dcery jsme ji zatím nezjišťovali, stravuje se částečně bezlepkově, částečně normálně, prozatím neměla žádné potíže. Dnes jsem na internetu objevila články o Duhringově dermatitidě, tak jsem teď i na vážkách, jestli dcera nemá právě toto... Na koho se obrátit, na pediatra nebo na kožního lékaře?

Odpověď odborníka:

Navštivte kožního lékaře, mohlo by jít o projevy atopie, Duhringovu chorobu vyloučit nemohu. Než se objednáte, zatím můžete podávat Claritin sirup- je volně prodejný, ev. ložiska ošetřovat 2xdenně Hydrocortizonem mastí ( volně prodejné).

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: