Exem nebo alergie?

Dobrý den, chtělá bych se Vás zeptát na problem, který mě již trápi od 14 let ( ted je mi 25) a to - vyrářka na kůži, podle lékařu neřešitelny a nepoznany problem - lupenka nebo atopicky exem. Nemužou na to bohužel přijit a z toho důvofu nemůžeme vybrat vhodnou lečbu. Abych poslala můj problem a místa, kde se to vyskytuje, tak je to ta uchem, na ruce v místě ohybu, na genetaliich, dříve to bylo i na čele, ale už to diky Bohu je pryč. A ted je to cca 2 roky, jak mě postihla nehtova "mikoza"( jak tvrdi Dr.), ale podle me a podle mých potorováni je to druh lupenky. Tento nehet již společně léčime 2 roky ( prasky, antibiotika, mastičkama),ale níc nezabralo a naopak, ted se mi "kazi" maliček na leve ruce. Ma to úplně stejný průběh jako u palce na ruce:( Byla jsem na odběrech, ale ukazalo se, ze je tam i plisen, čimž Dr.vyloučila lupenku. Po delší době jsem byla opět na odberech, a už se plísen neukazala... Byla jsem taktéž na alergologii, kde mi dělali test na alergii, ale na nic alergická nejsem. Chtěla bych se Vás prosím zeptát, jakou lečbu by jste Vy doporucovala, připadně jak zmírnit tento chronicky zánět lupenky? Já vim, že lupenka se nedá vyléčit, že je to dědička nemoc a musi odeznět sama. Ale snad by se dalo nějak tuto nemoc potlačit. Mockrát Vám děkuji za odpověď a omlpuvam se za rozsáhlej e-mail.

Odpověď odborníka:

To, že máte kožní nález v loketním ohbí, svědčí spíše proti lupénce, protože pro ni je typické postižení zevních ploch paží a loktů. Takže osobně se přikláním k diagnose atopický ekzém. jednoznačně by to potvrdilo histologické vyšetření vzorku kůže a divím se, proč toto vyšetření nebylo provedeno. Postižení nehtů může být původu plísňového, kvasinkového, lupénka, poškození nehtových lůžek vlivem zevních příčin (manikura, saponáty..)..Co se týče léčby, pak doporučuji po zklidnění někatrým šetrným kortikoidem přechod na tzv. topické imunomodulátory, což jsou krémy bez obsahu kortikoidů a používají se dlohodobě a preventivně.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak se diagnostikuje alergie
Články: Jak se diagnostikuje alergie
Na počátku celého procesu...
Bechtěrev vám nemusí zničit jen záda
Články: Bechtěrev vám nemusí zničit jen záda
Ankylozující spondylitida...
Lupénka? Zablokovat a vyléčit
Články: Lupénka? Zablokovat a vyléčit
Kterékoli kožní onemocnění...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Pyelonefritida
Články: Pyelonefritida
Pyelonefritida je...
Nenechte onemocnění jícnu rozvinout až k nádoru
Články: Nenechte onemocnění jícnu rozvinout až k nádoru
Nejčastější onemocnění...
Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Články: Jak usnadnit hojení po trhání zubu
Zubařské křeslo není zrovna...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: