Exostóza femuru v dospělosti

Dobrý den. Již přes 2 r. mám bolesti levé dolní končetiny, psala jsem sem spousty dotazů. Bohužel nyní po období trochu klidnějším došlo u mně opět ke zhoršení a změny diagnózy. Bohužel nikdo to neřeší jen já.Bolest LDK od poloviny stehna až na nárt ( zjištěna žilní nedostatečnost od kolene dolů), stálý otok 2cm celé 2r.a 3měs. Otok v podkolenní jamce (Baker.cysta vyloučena). Beru Detralex, kompresní punčochy. Před r. po RTG kolene zjištěné projasnění v dist. části levého femuru ( scintigrafie kostí - prý je to exostóza, CT -kostí cysta, Magnetická rezonance - exostóza, takže vlastně nevím co to je ), kontrola za 1rok, zda se to nezmění. Vel.1x3cm. Ikdyž mně bolí skoro celá DK, nikdo mi neudělal RTG nebo jakékoliv vyš. celé DK(zda nemám exostóz více atd..popř. něco jiného co mi způsobuje třeba žilní nedostatečnost). V květnu/červnu jsem měla rehabilitace pro bolesti zad, po kterých jsem měla bolesti kolene, vyústilo to ve velmi velké bolesti ( po perliličkách) 2dny, kdy jsem nemohla ani chodit a měla jsem otok kolene, ledovala jsem, zlepšilo se to 3den, k lékaři jsem nešla. Na koleno si nemůžu kleknout ( bolí to i na měkkém), položit si nohu na levou stranu v místě kolene, turecký sed vůbec, mám problémy i nohu natáhnout-protnout koleno, mám problémy i při malém vybočení kolene, na rotopedu problémy....a nic.Lékaři to neřeší. Potřebuji poradit.... asi spíše vím, že potřebuji nějakého ortopeda, který se bude zajímat a zjišťovat příčinu mých problémů. Má prosím někdo zkušenosti a doporučení na nějakého skvělého ortopeda (možná i nejlépe se zkušenostmi s exostózou u dospělých). V Čechách ( na Moravu je to pro mně daleko). Děkuji za jakékoliv rady a informace.

Odpověď odborníka:

Vaše problémy by měla řešit ortopedie, pokud jsou potíže chronické a opakovaně se objevují, potom i vhodnou hospitalizací, vyšetřením nejen ortopedickým, ale i neurologickým a provést bud při hospitalizaci nebo ambulantně i vyšetření revmtologické, kde se odeberou testy na revmatickou aktivitu. Samotná exostoza je zmnožení kostní tkáně, která je většinou reakcí na přetížení, nebo trauma, může být následek úponového přetížení šlachou nebo vazem v souvislosti s enetezopatií a pokud entezopatie je zklidněna potom samotná exostoza by potíže vyvolat neměla. Vhodné vyšetření diagnostickým ultrazvukem a to stavu žil a tepen dolních končetin, zhodnení funkce lymfatického systému. Bolesti mohou současně vychzet i z bederní pateře, stav by posoudil ortoped a rehabilitační lékař. Při hsopitalizaci na ortopedii by byla vhodné nejen vyšetření, ale i léčba medikamentozní a pohybová a fyzikální léčba rehabilitační. Komplexní posouzení stavu je nezbytné. Po řádném vyšetření, stanovení diagnozy a léčení vhodná lázeňská léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: