Extrakce mireny

Po 5 letech jsem byla u gynekologa na vyndání Mireny. Bylo mi řečeno, že Mirenu nelze vyndat běžným způsobem (vlákna nejsou vidět). Mirena není hluboko. Byla mi předepsána extrakce Mireny v celkové anestezii. Existuje nějaký alternativní způsob řešení? V čem mohla nastat chyba? V letáku jsem se o problémech při vyjímání Mirény nedočetla. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Milá Šárko, někdy se stane, že se v průběhu let, kdy je tělísko zavedené do dělohy, vlákna uvolní a vypadnou a odejdou společně s menstruací. Žena si toho všimnout nemusí. Znesnadní to ale extrakci tělíska, protože tělísko je zavedené v dutině dělohy a bez vláken není za co ho vytáhnout. Děloha končí děložním čípkem a jeho část je v pochvě. S dělohou ho pojí úzký kanálek, který je mimo menstruaci skoro uzavřen a pouze v průběhu menstruace se kanálek pootevře a právě tímto kanálkem se Mirena jak zavádí, tak vytahuje. Pro gynekologa v ambulanci je velké riziko snažit se "za živa" vytahovat tělísko, u kterého nejsou vidět vlákna, protože je nutné čípek pootevřít a to je velice bolestivé. Při samotném odstranění je tu riziko poškození děložní stěny až její protrhnutí a proto vám lékař doporučil odstranění v narkóze, kdy jednak klidně ležíte, nic necítíte a lékař může opatrně tělísko vyjmout. Narkóza je při tomto výkonu krátká, v řádu několik minut a většinou po 2h můžete jít domů. Bohužel alternativní způsob extrakce neexistuje, ale zákroku se nemusíte bát. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: