Extrasystoli

Dobry den, jen jsem se chtela zeptat, ja mam extrasystoli byla jsem na EKG a mela jsem i holtera a vysledky byli dobry, jen mi rekli ze mam extrasystoli a ja vim, ze to neni nebezpecny ale zde na strankach jsem cetla ze nebezpecne jsou kdyz jdou nebo jsou za sebou, nevim presne jak to chapat. Ja je mam teda takovi ze mi srdce jaloby preskoci a hned na to bez jakekoliv prestavky znovu a znovu za sebou treba i petkrat az osmkrat za sebou, ne jen jednou a dost. Kdyz jsem mela toho holtera tak mi to preskocilo jen jednou pote ale jsem to mela i deset vterin nekolik za sebou je to teda nebezpecne kdyz nekdy to u me trva tak dlouho? A ma na to koureni nejaky vliv? Kourim tak 10 denne. Dekuju za odpoved.

Odpověď odborníka:

Ojedinělé či řídké extrasystoly tak, jak je popisujete, opravdu nejsou nebezpečné. Rizikem mohou být v okamžiku, kdy je jich hodně, třeba stovky či tisíce za den a kdy mohou mít nepříznivý vliv na srdeční funkci. Každý pacient je jinak vnímavý, Vy zřejmě patříte do spíše té sensitivnější skupiny, která vnímá každý abnormální srdeční stah, většina zcela zdravých lidí má také extrasystoly, ale nevnímá je. Pokud by Vás extrasystoly velmi tížily, lze vyzkoušet efekt některého z léků, který Vám ale nijak neprodlouží život či nezlepší prognozu, která je ale u Vás stran arytmií excelentní. My u vhodně zvolených pacientů někdy provádíme i relativně malý operační zákrok na srdci, tzv. katétrovou ablaci, kterou je možné extrasystoly vyléčit. Kouřit byste obecně neměla, vliv ale na extrasystoly zřejmě velký nebude, můžete to nejlépe vyzkoušet na sobě několikadenním vynecháním cigaret.

MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.
MUDr. Ing. Martin Eisenberger, Ph.D.

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Kardiocentrum Nemocnice České Budějovice

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: