Extrasystoly

Dobrý den pane doktore. Mám takový dotaz. Trápí mě asi zřejmě extrasystoly. Asi před rokem jsem byla na vyšetření EKG a ECHO kvůli častému bušení srdce. Prý všechno v pořádku a na echu mi bylo řečeno, že mám jednu (asi chlopeň, už si to pořádně nepamatuji ) menší ale že prý je to normální, že se to ženám po porodu stává. Jinak vše v pořádku, takže prý je to psychického rázu. V té době jsem ale extrasystoly nepociťovala. Moje obvodní lékařka mi předepsala Egilok, ten beru do teď ( půl tablety ráno a večer ). Bušení srdce už tak nepocituji. Mám sníženou funkci štítné žlázy, takže docházím pravidelně na endokrinologii a beru lék Letrox. Co mě ale začalo trápit,a trápí mě to asi několik měsíců jsou zřejmě extrasystoly. Takové to vynechání tepu, a pak jedno větší bouchnutí srdce. Párkrát jsem pocitovala i nakupené ale to málo kdy. Chtěla bych se zeptat zda je to nebezpečné, jestli můžu sportovat. Ráda hraji tenis, a chodím do posilovny na lehčí cviky. ( např. jízda na kole atd. ) Jednou jsem byla v posilovně, jezdila na kole a na monitorku kde se ukazuje i tep, jsem viděla také vynechávání. A cítila jsem to i když jsem si nahmatala tepnu. Docela mě to zarazilo, a bojím se sportovat. Musím dodat, že víc sportovat jsem začala až nedávno, jsem na mateřské dovolené a nějak mi vymizel sport ze života, tak se chci k tomu vrátit, ale mám docela strach. Moc děkuji za odpověď Zuzka

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obtíže, které popisujete, jsou pravděpodobně skutečně způsobeny extrasystolami. Bylo by vhodné doplnit 24-hodinovou monitoraci EKG, při které je velká pravděpodobnost, že se extrasystoly zachytí a určí jejich typ a početnost; následně lze pak usoudit na závažnost - je však velmi pravděpodobné - vzhledem k Vašemu věku a normálnímu echokardiografickému nálezu, že půjde o nezávažný typ extrasystol, které sice mohou působit obtíže tím, že jsou vnímány, ale nepředstavují zdravotní riziko. V takovém případě není nutné omezovat fyzickou aktivitu ani sport. Betablokátory (Egilok) jsou základním a velmi účinným lékem na tyto obtíže s minimem nežádoucích účinků. Někdy by obtíže mohla vyvolávat i vyšší dávka hormonů štítné žlázy, proto o obtížích informujte i svého endokrinologa. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: