Extrasystoly

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může jednat o extrasystoly, které jsou způsobeny od páteře. Asi od 14 let trpím skoliozou páteře. Nikdy jsem neměla žádné problémy se srdcem, ale v poslední době se začaly projevovat tyto potíže: bolesti žeber (zvláště levá strana těsně pod prsem a náhlé bušení srdce), při nádechu a výdechu pociťuji jakoby chrapot či brnění ( nevím jak to popsat) v hrudním koši, což přechází někdy do zad a někdy jakoby to šlo směrem od srdce. Často při dlouhém stání mám bušení srdce a je mi na omdlení, špatně vidím, jakoby velmi ostrý obraz nebo mžitky.'Toto se mi děje asi poslední tři roky, ale tento rok to bylo asi nejhorší, silné bouchnutí srdce a hned na to se mi zastaví dech. Tak nevím, jestli to může být způsobeno od páteře, nebo se jedná o nějaké začínající srdeční onemocnění. Je mi 23 let, nepiju, nekouřím, sportuji, zdravě se stravuji... Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro. Vaše potíže bych si dovolila rozdělit na dvě skupiny, protože spolu nesouvisí a vznikají z jiných příčin. Bolesti hrudního koše ( či žeber) a pocity brnění vyvolává nejspíš skoliotická páteř a možný útlak hrudních nervů. Neurolog Vám po důkladném vyšetření sdělí víc a nejspíš doporučí rehabilitaci. Pocity bušení srdce, pocity zrychleného tepu a pocity na omdlení nesouvisí s páteří. Zde je v první řadě nutné zjistit, o jaký typ arytmie se jedná a podle toho k ní přistupovat a event. ji léčit. Poruchu rytmu odhalí až ekg vyšetření , 24 hodinový monitoring ekg a součastně by jste měla podstoupit i odběr krve ( k vyloučení minerální poruchy či anémie), proto by jste měla podstoupit vyšetření v interní ambulanci. Nemusíte mít obavy ze závažného onemocnění, mladé ženy často trpí tzv. benígními poruchami srdečního rytmu, které lze korigovat malou dávkou antiarytmika. Pokud by se objevili kolapsy s bezvědomím, je nutné vyhledat odbornou pomoc co nejdříve.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: