Extrasystoly

Pane doktore, na holteru mi byly zjištěny SVES 1 KES 1580 izolovaných stahů. Echo i ekg v normě, ale již 2 měsíce mě trápí bušení srdce, které začalo z ničeho nic. Všude se říká, že to není nebezpečné, ale přesto se bojím, zda to nemůže srdce nějak poškodit. Chtěla jsem se zeptat, zda se extrasystolami nemůže vyvolat nějaká jiná aritmie např. fibrilace. Nyní beru půlku Egiloku, ale moc to nezabírá. Byla jsem i na vyšetření krve, minerály i štítná žláza v pořádku. Nikdo není schopen říct, z čeho to je. Zvažovala jsem i prohlídku v Ikemu, ale nevím,zda by takový případ vzali. Děkuji za odpověď - 23let

Odpověď odborníka:

Komorové extrasystoly skutečně nejsou nebezpečné - ve smyslu, že nejsou předzvěstí komorové fibrilace (zejména pokud se nevyskytují za sebou). Velmi časté ES ovšem mohou někdy snížit funkci srdce - proto se provádějí pravidelné kontroly echem. Jinak jde jen o to, jak moc dotyčnému ES vadí, jsou totiž lidé, kteří je nevnímají. Pak se neléčí, protože život nezkracují. Má tak do určité míry vliv postoj k obtížím. Když ES hodně vadí, tak se dávají prášky - začíná se nejmenší dávkou metoprololu (=Egilok), ten se pak navyšuje nebo vymění za jiný druh. Pokud se s prášky neuspěje, tak je možné zvážit zničení místa na srdci vysílající ES sondou z třísla (ablace). Podmínkou je, že ES jsou monotopické (=z jednoho místa, = na ekg vypadají stále stejně). Pokud pocházejí z tzv. výtokové části srdce, tak může mít ablace před prášky přednost. Původ ES se pozná podle jejich tvaru na ekg. Vašemu kardiologovi je nepochybně toto vše zřejmé, tak mu ještě dejte čas. Pěkný den.

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny
Články: Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny
Přestože některé nádory...
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Články: Pneumokoková meningitida – infekce, které lze předcházet
Mikrobů, kteří napadají...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Jak se léčí osteoporoza
Články: Jak se léčí osteoporoza
Cílem léčby osteoporózy je...
Játra v ohrožení: jak poznat problém
Články: Játra v ohrožení: jak poznat problém
Játra jsou životně důležitý...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: