Extrasystoly

Dobrý den, po roce se u mě opět vyskytnul problém v podobě přeskakování a bušení srdce. Znovu jsem tedy navštívila kardiologa stím, že mívám problémy v podobě přeskakování a jakoby zastavování srdce. 7 let mám potvrzenou tetanii. Udělali mi tedy EKG, EKG holter, UZ srdce i štítné žlázy. Vše bylo naprosto v pořádku bez nálezu. Vzali mi i vzorky krve, ale výsledky se dozvím až při kontrole 23.12. Dále mě ještě čeká ergometrie, která bude na začátku prosince. Myslím si, že po téhle stránce jsem dostatečně kardiologicky vyšetřena, jenže mám docela časté problémy s přeskakováním srdce a jakoby chvilkovém zastavení. Nejhorší to bylo právě včera, kdy jsem přímo na srdci při přeskočení pociťovala jakoby kručení žaludku ale bylo to přímo na srdci a trvalo to cca 3-4s. Hned jsem si změřila tlak 140/100 ale tep jen 70. Normálně se mi totiž při přeskočení srdce na chvíli rozbuší a to mívám tep i 110. V den kdy jsem měla EKG holter jsem žádný problém neměla, takže počítám, že se opět nic nenajde. Přeskakování přichází většinou v klidovém režimu. Někde se uvádí, že extrasystoly jsou pouze nepříjemné a jinde, že jsou i život ohrožující, což mě docela mate. Začla jsem pravidelně cvičit a teď jsem dostala docela strach jestli si to tím nemůžu ještě zhoršovat. Docela by mě zajímal i názor jiného odborníka na můj zdravotní stav a doufám, že jsem dala potřebné informace. Mockrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, exstrasystoly má hodně zdravých lidí, ale jen někteří je vnímají. To je myslím Váš případ. Že budou všechna vyšetření normální, to se dalo celkem očekávat. Dále se domnívám, že Vaše obtíže jsou zčásti psychosomatické (registrace extrasystol a následné obavy). To cvičení je myslím správná cesta, i na psychosomatické obtíže, a nemělo by Vám to žádným způsobem ublížit. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: