Extrémně zvýšené hodnoty krevního tlaku mojí maminky (údaje v zadávacím formuláři jsou moje-syna)

Dobrý den, mám dotaz ohledně mé maminky (je jí 61 let), není tak zběhlá přes internet, tak píšu já, syn. Důvodem je výrazně zvýšený tlak (přes hodnoty 200/120) již po více než 4 měsíce. Máma bere již více 10 let prášky na mírně zvýšený tlak (běžně bez prášku 130/85, max. tak 145/90, ale většinou méně při měřeních u lékaře, brala Lokren 5 nebo Accupro). V listopadu 2012 jí začíná být špatně a špatně spala. Máme doma měřák na tlak a změřila se, hodnoty přes 200/xx. Poznamenám ještě jednu důležitou věc, před několika lety prodělala velmi vzácnou nemoc - dermatomyositidu. Po vyšetřením na odborných pracovištích v Praze (léčena na Revmatologickém ústavu v Praze) bylo zjištěna, že příčinou byla nejspíš štítná žláza. Po úspěšném překonání nemoci je dodnes štítná žláza sledována. Doktorka, ke které dochází ji ujistila, že jakékoli její změny by na zvýšení krevního tlaku mít vliv neměli. Jinak máma měří 160 cm a váží už dloho tak nějak 80 kg, teď o něco méně, takže má nadváhu. Ale život žila a žije aktivně, máme dům se zahradou, i částečně aktivně sportuje. Nyní již je x let v důchodu, doma v rodinném domě. Další věc, má studené nohy, když dlouho sedí, pozoruje to již nějakých 6 let, jak říká. Asi jsou dostatečně neprokrvené, občas dostala i křeče, když si je dá do teplé vody, hned se to zlepší. Se zvýšeným tlakem chodí k obvodnímu lékaři, několikrát byla již také na pohotovosti, protože jí bylo hodně blbě. Byly jí předepsány léky na tlak (Dopegyt, Lokren 10 pak i 20), později i na spaní. Hodnoty tlaku během dní jsou extrémně vysoké. Někdy je jí celkem "dobře", když si změří tlak, je na hodnotách 160/90 až 180/100, ale když je den "blbec" je hodnota tlaku běžně přes 200/110!! Jedním z projevů je také, že takřka nemůže vydržet ve vodorovné poloze, přicházejí tlaky do hlavy a takové "bušení", v horizontální poloze či v sedě je to o mnoho lepší. Takže spí, když spí, jakoby v polosedě. Jinak dalšími projevy jsou tlak v levém spánku, hučení v hlavě, celková slabost. Jsou dny, kdy jí je relativně dobře a tráví dny normálně a dny kdy jí je hodně špatně a nelze dělat vůbec nic, bez cizí pomoci (třeba táty) by se k doktorovi ani nedostala. Měl bych pár otázek, snad jsem zde vykreslil situaci alespoň trochu přehledně. Chtěl bych se Vás zeptat, zda je to "běžné", že krevní tlak vystoupil takhle vysoko a furt se tam drží (někdy i po lékách takřka neklesá)? Prostě mi to vrtá v hlavě, jestli opravdu toto zvýšení tlaku je příčinou (čí důsledkem) života jaký mamka vedla (nadváha, možná i dědičná predispozice, bratr i babička mamky měli s tlakem problémy) za celý život nebo je příčina někde jinde (zvýšení tlaku v listopadu bylo opravdu náhlé)? Dále bych se chtěl zeptat, když si čtu o vysokém krevním tlaku nad 200/120, jak je to životu nebezpečné, jestli by neměla být léčena někde specializovaně než jen doma, chodit na kontroly k obvodnímu lékaři (který kroutí hlavou, když vidí ty hodnoty) a brát léky na tlak? Píšu trochu nechci říct ze zoufalství, ale když vidím, jak máma mimo těch stavů extrémně zvýšeného tlaku se snaží žít (a relativně může žít) život normálně, tak kdyby měla přijít z důvodu zvýšeného tlaku nějaká příhoda ... Prostě mi přijde a jí samotnou vrtá v hlavě, kde je příčina takového zvýšení tlaku? Někdy si ani ten tlak nemůže změřit, páč kdyby viděla tu hodnotu, tak je jí z toho ještě víc zle. Tak Vám předem děkuji za odpověď a přeji krásný den Pavel Kadlečík

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vaše maminka má vysoký arteriální tlak a ještě má příznaky (bolest hlavy, ..), je nutné snížit hodnoty arteriálního tlaku. Hodnoty systolického tlaku přes 200 jsou nebezpečné, je zvýšené riziko mozkové mrtvice a infarktu myokardu. K dispozici je 7 lékových skupin ke snížení arteriálního tlaku. Píšete, že maminka bere Lokren a Dopegt. Nevím, jestli nebere další léky, pokud ne, je prostor k navýšení antihypertenzní medikace. Pokud se nepodaří arteriální tlak snížit běžně dostupnými léky, je nutné vyloučit sekundární (druhotnou) hypertenze. Může být způsobena zúženou tepnou, která zásobuje ledvinu, dále zvýšená hladina aldosteronu, vzácně feochromocytom. V případě špatně korigovatelné arteriální hypertenze existují specializované ambulance, které se zabývají arteriální hypertenzí.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x