Extrémní hodnota tsh a hypothyreoza

Dobrý den, pokusím se napsat všechny (možná vyčerpávající) informace, pro úplnost mého dotazu. Je mi 22 let, jsem studentkou 3. ročníku oboru všeobecná sestra bakalářského programu, momentálně na rodičovské dovolené, vdaná. Ještě donedávna jsem se cítila jako velmi zdravý člověk, nikdy jsem nebyla na žádné operaci, byla jsem nemocná jen výjimečně, darovala jsem krevní plazmu atd., vše ideální. RA: matka 2x preeklampsie, matka matky hyperthyreoza, otec matky diabetes mellitus na inzulinu, zemřel na AIM 2011, matka otce hypertenze, sestra otce hypothyreoza. U mě se začaly objevovat potíže v těhotenství. Otěhotněla jsem loni, 1.i2. trimestr probíhaly takřka idilicky. Ve 3. trimestru zjištěn gestační DM, ale zůstávala jsem pouze na dietě, hodnoty byly dobré. Později postupně zvyšování TK, otoky, bílkovina v moči, což vedlo k diagnostice preeklampsie. Užívala jsem Dopegyt 2-2-2, Vasocardin 1-1-1 (dle TK) Následovala indukce porodu 1 měsíc před termínem. Pro indukci mi byl podáván Prostin E2, vždy 2 tbl/den vaginálně. Porod se stále nespouštěl tak jsem dostala 5 tbl (během 3 dnů), třetího dne lékař přistoupil k protržení plodových blan, což vedlo ke spuštění porodu a během 2 hodin jsem porodila (na konci listopadu). Při porodu jsem dostala oxitocin, a ATB i.v. Spuštění laktace proběhlo bez problémů a až do současnosti plně kojím (syn dobře prospívá, při porodu 2490g, v 5-ti měsících 8500g). V šestineděli jsem byla na odběru krve, vše v normě. Hodnoty tsh 3,9; T4 14,68. o týden později jsem prodělala mastitidu a užívala Augmentin tbl. OGTT po šestinedělí vyšlo negativní, dopegyt i Vasocardin postupně vysazeny, tlak se srovnal. Váha se mi snížila 4 kg pod původní váhu. Ale během posledního měsíce a půl jsem začala přibírat na váze, nabrala jsem asi 6 kg, pálí mě oči, mám suchou kůži, jsem unavená. Přisuzovala jsem to kojení, ale když jsem si před pár dny všimla, že mám silnější krk, došlo mi, že je to struma a že příznaky odpovídají hypothyreoze. Navštívila jsem svého PL a byly provedeny odběry krve, které toto potvrdily. Hodnoty byly T4 0,91 TSH 183mUI/l, kromě toho LH 9,91 PRL 37,52 fol 5,47. Ještě mi byl proveden odběr na protilátky na š.ž., výsledky budou za týden cca. PL mě poslal akutně na endokrinologii, dal mi rp.na letrox 100 1-0-0 a vyjádřil domněnku, že mám "něco" na hypofýze a že mě pravděpodobně endokrinolog pošle na RTG, CT mozku. Což, dokážete si představit, mě docela vyvedlo z míry. O to více mě zaskočila reakce endokrinologa, který se nad hodnotami podivil, ale jediné co řekl bylo, ať užívám letrox a příjdu na kontrolu za 2 měsíce, pokud se něco výrazně nezmění. Znovu mě poslal na odběry krve na tsh a autoprotilátky. Ptala jsem se na spojitost s hypofýzovu a to "něco na mozku" jak mě strašil PL a pan doktor mě odbyl s tím, že to bych měla spíše opačné příznaky a že někdy po porodu bývá taková hormonální bouře, která se u mě projevila na štítné žláze. Rozhodně nechci pochybovat o úsudku pana doktora, mám sice nějaké znalosti ze školy, ale jsou jen povrchové. Ale podle mého názoru hodnota TSH 183 je strašně vysoká a jen bych ráda slyšela i názor nějakého jiného odborníka. Navíc jsem se ani nestihla zeptat jestli mám kojit normálně dál, jestli budu moct znovu otěhotnět (vím že někdy bývá problém), jestli bych i přesto pro jistotu neměla zajít na CT mozku... Dost se mi toho honí hlavou. Předem Vám moc děkuji za odpověď a omlouvám se za možná až příliš informací (některé třeba vůbec nesouvisí), ale žádný lékař mě takto komplexně nevyslechl. Snažila jsem se vše napsat co možná nejstručněji a přehledně.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš PL Vás bohužel nastrašil úplně zbytečně. Vysoké hodnoty TSH a nízké hodnoty T4 jsou typické pro nedostatečnou funkci přímo štítné žlázy, nikoliv problém hypofýzy. Váš PL Vám říkal o problému s hypofýzou na základě vyšší hladiny prolaktinu (PRL), což ale souvisí s tím, že kojíte (kojíte vlastně díky této zvýšené hladině PRL, bez ní by kojení prostě nemohlo probíhat). Tento odběr byl tedy zcela zbytečný. Vaše hladina TSH je opravdu vysoká, ale to taky není žádná rarita. Problémy se štítnicí po porodu, zejména při pozitivní rodinné anamnéze jsou poměrně časté. Substituce hormony štítné žlázy by ale měla zajistit, že budete mít hladiny hormonů v krvi jako zdravý člověk, tudíž byste neměla mít potíže, včetně dalšího těhotenství. Tyto hormony se mohou užívat během kojení i těhotenství. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: