F603 emočně nestabilní porucha

Dobrý večer , můj dotaz se vlastně týká naší dcery.Dceři je 25 let a dcera se dlouhodobě lečí z úskostmi ,depresemi a poruchou osobnosti.Od 14 let již byla několikrát hospitalizovaná v Brně Bohunicích a naposledy v v Brně klinika černovice. Odtud vyšla v lednu 2013 s diag.F603-tedy takový sběrný koš na všechno od každého něco - psychoza,schiza ,deprese.Celo tu dobu její stav je jako na houpačce-chvíli dobře chvíli špatně.Od odchodu z hospitalizace bere Derin,Depakine,Rivotril a Cipralex.Brala dodnedavna ještě Risperdal(ten ji její psychiatr nedavno zrušil )O kombinaci leků se můžu jen domýšlet.Je přesvědčená , že ji všichni kolem sledují ( byvalí spolužáci,sousedi,lid kolem ),říkají co má dělat ,šikanují ji ,chtějí ji dostat do vězení či do ustavu.Má toho plnou hlavu.Je těžké s ní souhlasit,ale snažíme se sní moc nehádat.Vzpomínky a myšlenky se ji vracejí takřka celý den.Ma svou psychoterapeutku,ktera s ní pracuje 1-2 tydně.Pomuže to na chvíli a pak zase dolu.Myslíte,že je vůbec nějaká pravděpodobnost , že se stav u těchto diagnoz dá vylečit byt jen částečně.? Někde jsme četli že hraniční poruchy se léčí jen těžko,procento je tak 50/50 něco se změní věkem.Je to děsná představa.Je nějaká pomoc či rada.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi vás nepotěším u pacientů tohoto typu je možnost úplného vyléčení téměř nemožná. S pacientem lze pracovat tak, jak už se to děje psychoterapeuticky a průběžně vylaďovat medikamentózní léčbu. Je tak možné dosáhnout částečného nebo i docela výrazného zlepšení. Diagnóza, kterou popisujete je však závažná a celoživotní. Držím vám všem palce.

PhDr. Jana Müllerová
PhDr. Jana Müllerová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologická pomoc Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: