Falešně naměřený vysoký tlak?

Dobrý den, mám takový problém. Je mi 27 let, 2 děti, 170cm, 64kg. Vždy jsem "trpěla" na nízký tlak i s jeho klasickými příznaky, jako motání hlavy, stavy na omdlení, převážně po prudké změně polohy (např. ze sedu do postavení). U lékařů mi byl vždy naměřen tlak vyšší, z čehož se usoudilo, že mám strach z bílých plášťů. Od konce 2. těhotenství po jedné panické atace, kdy jsem se neskutečným způsobem vystresovala, si naměřím vysoký tlak i doma, a trvá to dodnes. Mám podezření, že mám stále tlak nízký, ale jak vidím tlakoměr, ihned se mi zvýší. Jsem z měření vždy nervózní dopředu, že ho zase budu mít vysoký (pohybuje se 120-130/90-100). Vždy se snažím co nejvíce uklidnit, ale nejde mi to (to dokazuje i puls, který mívám kolem 100, ačkoli na jiných měřidlech, např. sporttesteru, mám cca 60). Můj dotaz zní, jestli se dá nějakým způsobem změřit věrohodně výše mého tlaku bez použití tlakoměru? Ještě bych chtěla dodat, že po porodu nebo operaci (kdy jsem neřešila, že jsem měřena, jsem měla opět mých "původních" a klasických 90-100/60-70. Další, neméně důležitým faktem je to, že trpím na úzkostnou poruchu, psychicky na tom nejsem poslední roky nejlépe a vím, co se mnou psychika dokáže za divy... Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bez použití tonometru si krevní tlak změříte těžko. Pokud máte hodnoty, které jsou prakticky normální, tak si tlak neměřte. Hlavně buďte v klidu, tlak si změřte např. až za tři měsíce a třeba se vše spontánně vyřeší. Držím palce, ať je to lepší.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Články: Plísňové onemocnění nehtů – nejen vada na kráse
Nehty postižené plísněmi...
Biochemické vyšetření
Články: Biochemické vyšetření
Biochemické vyšetření je...
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Hypofunkce štítné žlázy
Články: Hypofunkce štítné žlázy
Hypofunkce štítné žlázy...
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Články: S léky na slunce? Problematická nejsou jen antibiotika
Konečně nastal čas dovolené...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: