Fantomovy bolesti

Dobrý den,tatínek(83rokú) má mnoho let amputovanou ruku a neustále má silné fantomovy bolesti.Pani doktorka mu předepisuje kapky tramal a ibalgin,bohužel bez valného účinku.Mě se zdá že léky nejsou pro tatínka dostatečné.Prosím o Váš názor.Děkuji Pazderková J.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, fantomová bolest je velice těžko ovlivnitelná, obzvlášť po několika letech od amputace, ale alespoň částečně ji tlumit lze. Pokud nefunguje Tramal, je vhodné nasadit některý ze silných opiátů (fentanyl, morfin, buprenorfin, oxycodon) ve formě náplastí, tablet nebo čípků. K tomu navíc se užívají moderní antiepileptika (gabapentin, pregabalin), u kterých byla zjištěna vysoká účinnost při fantomové bolesti. Tyto léky ale nemůže psát praktický lékař, je u nich preskripční omezení na odbornost: neurolog, psychiatr, algeziolog, diabetolog, geriatr, revmatolog. Pro Vás nejjednodušší a nejefektivnější bude navštívit buď neurologa nebo ambulanci bolesti, která je v každém větším městě. Zdravím Vás.

MUDr. Lea Blahníková
MUDr. Lea Blahníková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Obvodní lékař, Vidnava

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: