Fenyklový čaj

Chtěl jsem se zeptat jestli mohou nastat nějaké komplikace při dlouhodobějším používání (déle, než 2 týdny) fenyklu při mírných žaludečních a střevních nevolnostech a slabších ranních křečí v břiše. Téměř pravidelně mám ráno hned po probuzení křeče v břiše, které jsou spojeny s plynatostí. Do pár minut vždy odezní. Byl mi doporučen fenykl, ale prý se nemá požívat déle, než 14 dní. Prozatím se mi zdá, že účinkuje, tak, jak má. Mohu ho tedy užívat i po těch 2 týdnech? Děkuji, Jaroslav.

Odpověď odborníka:

Fenykl je poměrně "šetrná bylinka", jeho užívání je možné třeba i u kojenců nebo těhotných žen. Ale samozřejmě, jako u mnoha jiných bylin, platí všeho s mírou. Teoreticky se některé silice obsažené ve fenyklu mohou v těle hromadit a časem metabolizovat na jiné produkty, které mohou mít slabé hormonální nebo narkotické (uspávací) účinky. Vědecky ovšem není přesně podloženo, jak vysoké dávky a jak dlouho by se musely užívat, aby se tyto nežádoucí účinky projevily. V mnoha zdrojích se dlouhodobější užívání fenyklu nezapovídá, nicméně oficielní údaj úřadu pro kontrolu léčiv je skutečně takový, že by se fenykl neměl užívat déle než 2 týdny. Takové doporučení zpravidla bývá učiněno proto, že není prokázána bezpečnost delšího užívání. Proto i moje lékařská (a lehce diplomatická) odpověď musí být taková, že dlohodobé užívání byliny nemohu doporučit. Nicméně sama bych se asi nebála užívat fenyklový čaj o něco déle, zejméne pijete-li ho jen jednou denně. Může také střídat pití fenyklu s jinými čaji, které mohou mít příznivý vliv na trávicí soustavu (např. heřmánek, máta). Další věc ovšem je, co Vaše problémy způsobuje. Pokud přetrvávají déle, bylo by vhodné nechat se vyšetřit lékařem. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: