Fibroadenom

Dobrý den, po mamografii a UZ jsem byla na biopsii s FA 22x14,5mm, tento byl potvrzen. Nyní mě posílají na jeho odstranění. Mám několik otázek. Po biopsii se mi FA pohmatem výrazně zvětšil (asi 3cm). Nyní po týdnu mírné zmenšení.Čím to je a dostane se FA na původní velikost? Je mi navrženo chirurgické odstranění. Je to pro mne velká psychická zátěž, raději bych si ho nechala. Jaká jsou prosím rizika, pokud operaci nepodstoupím? Vzhledem k celkovému nálezu (viz níže) mi to ani nepřijde přínosné, neboť se nikdy neodstraní vše. Diagnoza: Mírně nepravidelná struktura žlázy oboustranně, vlevo v ZHK ohraničené lehce hypoechogenní ložisko velikosti 22x15mm s diskrétní vaskularizací na periferii., obdobné ložisko 9x5mm i v ZHK vpravo zcela centrálně. Dále patrné vícečetné drobné cysty bilat. A jedna větší cysta 12mm v rozhraní ZKK vpravo. Oboustranně mikrokalcifikace dispersně s maximem v rozhraní ZKK vpravo – pravděpodobně benigní. Budu ráda i za objasnění diagnozy, děkuji mnohokrát za váš čas.

Odpověď odborníka:

Milá Věro, je možné, že po biopsii je v okolí fibroadenomu modřina a tím se Vám může zdát větší, mělo by se vstřebat. Pokud je z biopsie potvrzen fibroadenom a radiodiagnostik nevyjádřil stran zobrazení nějakou další nejistotu, pak k chirurgickému odstranění není indikace. fibroadenomy se odstraněnují obecně pokud jsou bolestivé nebo obtěžují svou velikostí. Pokud Vám řekli, že se jedná o jasný adenom, bez podezření na zhoubnou složku někde v okolí, pak bych se operaci být na vašem místě také spíše bránila. A následně bych doporučila častější ultrazvukové kontroly, nyní např. po 3-6 měsících ,aby byl jasný vývoj v čase.Držím palce, at je Vaše rozhodnutí správné.KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Střeva
Články: Střeva
Starověký lékař Galén...
Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Články: Crohnova nemoc: ohrožení pro dvojčata?
Sice se nedá jednoznačně...
Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Články: Trombóza kvůli antikoncepci? Velmi ojedinělá
Média se v současnosti plní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Články: Potraviny, které prospějí žilnímu systému
Žilní systém je síť cév...
Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Články: Cesta k řídnutí kostí vede přes alkohol
Vápník je základní živina...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x