Fibróza jater a lexaurin

Dobrý den a prosím o radu. Manželce byla před čtyřmi roky biopsií diagnostikována rozsáhlejší fibróza jater. S dietou se drží celkem dobře, stav se (dle ultrazvuku a jaterních testů) - patrně nezhoršuje. Má však také problémy psychické povahy a řeší je lexaurinem 3mg. Bohužel, konzumuje jej větší množství. Někdy i 12 tablet za den. Ne však denně, spíše nárazově, když jí je psychiatr 2x do měsíce předepíše. Chtěl bych vědět, zda by takové nerozumné počínání, co mimo jiné může vésti i k závislosti, nemohlo její fibrózu ještě zhoršit, respektive ji "přehoupnout" do stavu cirhózy. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den- velmi si vážím Vašeho vztahu i inteligence. Myslím, že dobře chápete, že problém Vaší paní nespočívá jen v Lexaurinu- jeho metabolických charakteristikách -ale ve způsobu, jak s ním Vaše paní nakládá. Benzodiazepiny jsou sice velmi rychle působící protiúzkostné prostředky, ale vhodné je je aplikovat jen na začátku léčby psychických poruch- než začnou působit léky jiných skupin /ty jsou naopak určeny k déletrvajícímu podávání, např. antidepresíva, antikonvulsíva, neuroleptika../. Nevím, jaký byl primární původ fibrotické přestavby jater u Vaší manželky..Určitě by bylo dobré, kdyby se svým psychiatrem situaci zcela otevřeně prodiskutovala-skutečně nejde jen o játra, ale o celou bytost..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: