Flebotromboza

Pane doktore, 3.12.2013 mi byla diagnostikována flebotrombosa v PDK (imobilizace po operaci zlomeného kotníku-OS hlezna 29.10.2013). Dle sonografie byl nález : prox.část VF je kompresibilní, dist.část VF, VP, VTA, VTP i v.fibularis jsou subtotálně obliterovány tromby, na perifierii lehčí lymfedém. Léčena jsem byla Fraxiparinem Forte (10 dní) s týdenním klidem na lůžku a následně pak Warfarinem. První dva Quick testy byly v rozmezí 1,05-1,44 a během týdne došlo k lehčí progresi (dle lékařů nedostatečné nastavení léčby). Od 19.12. nasazeny injekce Zibor 5000, doporučeno cvičení a chůze s kompresivní punčochou. Mám na Vás dotaz ohledně cvičení a chůze - Zibor jsem včera dobrala, i když je Quick test stále kolem 1,6. Mohu nyní ujít krátký úsek i bez punčochy, aniž bych něco pokazila? A jaký typ cvičení zvolit? Mí lékaři se v tomto neshodují: pan ortoped mi nenapsal rehabilitace kotníku kvůli trombóze, na cévní ambulanci řekli rehabilitovat, ale bez rotopedu a vířivky a dále již typ cvičení nespecifikovali a obvodní lékařka doporučila chůzi a rotoped bez zátěže. Jsem vážně zmatená, potřebovala bych cvičit kvůli kotníku, ale opravdu nevím, co vše si mohu nyní dovolit, když INR není ještě v normě. Moc Vám děkuji za Váš čas a za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vzhledem k neúčinnému INR bych nedoporučoval cvičení bez punčochy. Je pravda, že každý lékař na to má jiný názor, nerad bych Vám radil čtvrtý názor. Nyní je nejdůležitější mít účinné INR nad 1,9. Poté bych doporučil rehabilitaci, vířivku bych také nedoporučoval, ale v rotopedu nevidím problém. Je také důležité jestli vám nějaké cviky vadí, tak je neprovádějte.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: