Fleky na jazyku, mravenčení, citlivost. po extrakci 8

Jsem po extrakci 4ks osmicek v celkove anestezii. Dnes je to 3 mesice. Je mi 36, nekurak, alkohol prilezitostne, nadvaha. Jinak bez dalsich vedomych problemu. I dle predoperacnich vysetreni vse ok. Operace byla udajne OK, jen bylo silnejsi krvaceni. Dostal jsem jakesi voskove vyplne kolem sesitych ran. Rany se zahojily OK. Nasledky: spatna oteviravost ust, diky celistnimu kloubu. Nyni po RHB a Ultrzv. vse OK. Druhy nasledek: jazyk.. zde jsem byl za neurologem, mam fascikulace jazyka (pred op. nebyly), poslala me na EMG, zde vse OK. Dostal jsem 10x injekce (vitaminy pro podporu rustu nervu). Zde se po vsem nic nezmenilo. Jazyk , hlavne kolem spicky me brni, pali, obcas v nem pichne. Nyni, 2 dny zpet, se mi na nem udelalo takove jakoby ohraniceni, ktere ohranicuje vice prokrvene 2 cary v predni casti jazyka.. v teto uplne spicce, te oblasti, ktera neni ani pokryta belejsim povlakem jako je zbytek jazyka mam nyni 2 dny citlivost prilis vysokou.. boli me i jen s jazykem jezdit treba v ustech po patre. okolo teto oblasti je to "normalni". to ze brnel, palil i pred tim (mysleno ty 3mesice po operaci) to tak bylo, ale nebyla spicka takto vymezena. nyni se neco stalo. jeste v soucasne dobe, naposledy minuly tyden jsem byl asi jiz po pate u sve zubarky, a ta mi vynadava postupne ony voskove vyplne. pry tam toho mam mnoho. v dasni, v mistech kde byly ty 8micky (dolni celist, i vpravo i vlevo). Zustaly me tam na obou stranach 2 vetsi diry do dasne, to pry zaroste, ale az se mi vylouci vsechen ten vosk. nyni citim, ze se mi opet kus dere ven, tak do tydne bude viditelny a dojdu k zubarce na vyndani a desinfekci rany. mam si i preventivne obden vyplachovat obe rany peroxidem.. jsou hluboke, pry desinfekce, neb se tam spatne, respektive vubec neda provest hygiena. Vzdy po vyndani vosku, asi i tim cistenim apod, citim zmenu brneni jazyka, ani ne zlepseni, ani zhorseni, proste zmenu, vzdy se to vsak ustali. dle neurologa je pry mozne, ze mi ti vyplne, neb jich bylo dost, mohli a jeste muzou tlacit na nerv, proto to brneni. Ma zubarka je nazoru, kdyz videla stav po operaci, ze mi byl nerv urcite narusen. dorustani toho nervu je pry na cca 6mesicu. pokud by to tak bylo, tak se to musi vydrzet, pokud se to udajne samo spravi. Ale do toho vseho se nyni navic ukazalo ono ohraniceni, ktere spicku jazyka jeste vice zcitlivelo a i jinak zbarvilo. tak nevim zda se neco deje, nebo je to doprovodny jev dorustani nervu. Prosim Vas o nazor, doporuceni atd. Pekny den!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, regenerace porušeného nervu může být opravdu záležitostí na několik měsíců, mějte proto prosím trpělivost. Velmi pravděpodobně stav může souviset s použitím velkého množství kostního vosku, který funguje jako cizí těleso a může okolí dráždit. Ohraničení na hrotu jazyka může být způsobeno zrychlenou výměnou epitelových buněk na jeho povrchu a může to souviset se zvýšenou mechanickou námahou, kdy hrotem jazyka není tak citlivý jako při plné citlivosti a mechanicky si jej nevědomky zraňujete. Vše by se mělo upravit s návratem citlivosti. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: