Fluoroza x demineralizace

Dobry den p. dr, na hornich prednich "1" a "2" se mi pred casem objevily bile mensi fleky. Nachazeji se kousek od krcku. Jelikoz uz snad nekolit let pouzivam stejnou pastu s fluorem, asi 1300ppmF, nepredpokladam ze by se jednalo o demineralzaci skloviny ale o fluorozu. Jiz jsem vymenil pastu za jinou bez fluoru. Zajima me zda fleky po zmene pasty zmizi nebo se jich uz nezbavim. Dekuji vam za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Fluoróza, tedy tvorba většinou bílých skvrnek ve sklovině, souvisí s nadměrným příjmem fluoridů v průběhu vývoje a zrání (mineralizace) zubu. Zvýšený příjem fluoridů teď již nemůže tvorbu skvrn způsobit. Navíc je pravidelný kontakt fluoridů s povrchem zubu při čištění velmi důležitý v prevenci zubního kazu, doporučuji tedy nadále používat pastu s obsahem fluoridů - 1300 ppm je pro dospělý chrup zcela vyhovující. Skvrnky lze odstranit buď bělením zubů nebo pokud toto nepomůže, postupem tzv. mikro- a makroabraze. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak jste na tom s hořčíkem?
Články: Jak jste na tom s hořčíkem?
Trápí vás problémy se zády...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: