Fóbie ze zubaře

Dobrý den, je mi 21 let a trpím "stomatologickou fóbii", u stomatologa jsem byl naposledy před sedmi lety, od té doby jsem (před rokem) od 6 vlevo nahoře a nyní jsem přesvědčen, že i o 5 vpravo nahoře (zub je doslova úplně uhnilý a z dásně již nekouká vůbec nic. Osmičky mám všechny v pořádku roslé (spodní jsou z 1/4 pod dásní ale ve správné poloze). Bojím se, aby se devastace dané ´´pětky´´ nerozšířila na zdravé zuby, je mi celkem záhadou proč netrpím bolestmi a zápachem z úst (možná důvod, proč jsem lékaře nevyhledal). chci se zeptat zda-li se může devastace projevit na jiných zubech a jestli vůbec bolí extrakce takového zubu u kterého předpokládám, že asi nemá ani nerv. Dále se chci zeptat, zda-li je opravdu nutností nechat si z prevence extraktovat zuby moudrosti? Dále prosím o radu, zda-li by jste provedla náhradu zubu můstkem (dojde k poničení zdravých okolních zubů) a nebo náhradu neprováděla (za předpokladu, že mi absence zubu nevadí)? Vím, že mi doporučíte stomatologa navštívit, res. si ho najít, ale jednoduše nevím jak se k tomuto kroku odhodlat :(. Předem děkuji za zodpovězení mých otázek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jasně, že musíte navštívit stomatologa, zkuste si vyhledat někoho, kdo provádí hypnoterapii /je to psychologická metoda/, půjde se vám k němu potom snáze. Osmičky se svévolně neextrahují a pokud vám nevadí, že nemáte zub, klidně můžete žít bez můstku. Extrakce zubu bez nervu opravdu nebolí, horší je, že by po delší době se mohl zanítit a zánět se rozšířit do okolí. Dnes ale existují jí účinná analgetika a anestetika, pokud půjdete ke kvalitnímu stomatologovi, ti již bez aestesie nedělají nic. Dnes bude obtížnější ale stomatologa sehnat, čímž vás neponoukám k odkládání, naopak! Hezké dny a odhodlejte se k činu!

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Zuby | Od: Petr | 5.1.2012 22:40
Děkuji vám za vyčerpávající
odpověď.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když imunitní systém útočí do vlastních řad
Články: Když imunitní systém útočí do vlastních řad
Každé zdravé tělo reaguje...
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Ženská ejakulace
Články: Ženská ejakulace
Ženskou ejakulaci neboli...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mononukleóza
Články: Mononukleóza
Mononukleóza je infekční...
Je možné se  z rakoviny vyléčit „navždy“?
Články: Je možné se z rakoviny vyléčit „navždy“?
Rakovina v některých...
Opakované bolesti hlavy? Nechte si zkontrolovat krční páteř!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: