Folikularni cysta

Dobry den, je mi 27 let a jsem bezdetna, pred tydnem mi po trech dnech bolestech bricha zjistili folikularni cystu na levem vajecniku 5x6cm. Pred 3 mesici jsem vysadila HA, kterou jsem brala 12 let nepretrzite. Byla jsem 3 dny v nemocnici na pozorovani, pak me propustili domu s tim, ze pockame do menstruace, zda cysta sama nepraskne. Mam po mesickach a doktor mi rekl, ze jeste tyden vyckame a pokud nepraskne, tak udelame laparoskopii. V nemocnici me upozornili na to, ze cysta je jedna z vetsich a mam dodrzovat klidovy rezim, aby nedoslo k jeji torzi a zaskrceni vajecniku. Myslite, ze je velka pravdepodobnost teto torze? A taky se chci zeptat, jestli je lepsi, kdyz praskne sama nebo radeji odstraneni laparoskopicky? A ve kterem pripade je vetsi sance na vznik srustu? A i kdyz praskne sama, je lepsi pro prevenci vzniku srustu jet do lazni? Mohla cysta vzniknout na zaklade vysazeni HA? Predem dekuji za vasi odpoved.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, skutečně pravděpodobnost k torzi adnex je vyšší v případě výskytu cyst či jinak anatomicky změněných vaječníků. Spontánní ruptura cysty probíhá většinou bez komplikací, může být však též doprovázeno bolestí či různě silným krvácením do dutiny břišní. Po spontánní ruptuře cysty srůsty nevznikají. Naopak by se mohly objevit po operativním zákroku. Nejlepší prevencí vzniku cysty je užívání hormonální antikoncepce.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x