Folikulitida

Paní doktorko, už přes rok mě trápí folikulitida na kůži ve vlasech. Dělají se mi malé hnisavé boláčky, které pálí a štípou. Kožní mi předepsala lokální atb DalacinT (předtím Eryfluid, který nepomohl vůbec), ale účinek je minimální. Systémové atb mi lékařka předepsat nechce, protože ten zánět údajně není tak hluboký a nedochází k jizvení, tudíž by to dle ní byla zbytečná zátěž pro organismus. Vlasy jen více padají, ale zatím dorůstají. V KO mi zjistili jen mírně - hraniční neutropenie, reaktivní lymfocyty, shluky trombocytů, ovalocyty, polychromázie (a mám sníženou funkci ŠŽ - stabilizováno). Celkové atb by mi dle pí. doktorky krevní výsledky mohly ještě zhoršit. Poslední měsíc ale mám těch boláčků v hlavě tak 30 a nevím co už dělat, když se to zase zhoršilo. Byly by užitečné třeba stěry, aby se zjistilo přesně co to způsobuje nebo ne? šampony používám pouze z lékárny (jiná kosmetika je absolutní tabu), ale skoro žádný mi nesedí (nedostatečně odmašťují a kůže začne dřív pálit). Nejvíc mi sedí nizoral na střídačku s propolisovým šamponem plus zkouším oplachy z jablečného octa - vlasy jsou po tom super, ale boláčky se bohužel dělají stále. Kerium mi moc nesedí, rychle mi zamašťuje vlasy (zkoušela jsem DS a na mastné lupy) a ph freederm mi vlasy neodmastí vůbec. Prosím napište mi Váš názor, poraďtě postup...Budu vděčná za každou radu! Děkuji

Odpověď odborníka:

Doporučuji léčebný šampon Polytar AF, 1-2x týdně, nechat 5 minut působit, ničím dalším nepřemývat. Pokud si myjete vlasy častěji, pak můžete střídat např. s kerium fyziologickým šamponem. Z celkově podávaných antibiotik bych při nedostatečném efektu této léčby doporučila doxycyklin v dávce 100mg denně na několik týdnů dle efektu.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
folikulitida vlasova | Od: palo | 27.3.2016 22:54
ako na folikulitidu vo vlasovej casti hlavy? sampony
nefunguju...masticky nefunguju...jedine funguju celkove atb
doxyciklinale len pocas liecby...cca par dni po dobrani
problem je spät...atb som nebral dlhsie ako 14 dni 100mg
denne
reagovat
re:folikulitida vlasova | Od: uLékaře.cz | 29.3.2016 14:27
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x