Foramen ovale

Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně spontánního porodu v případě, kdy u našeho dítěte byl ve 38. tt zjištěn problém s přivírajícím se foramen ovale. Dle zprávy kardiologa je tak o něco více zatížená pravá polovina srdce, prozatím dobře tolerovaná, děťátko tak bude po porodu možná potřebovat větší přísun kyslíku. Císařský řez zatím nebyl indikován, plod má dle předběžných odhadů již nyní 3,6 kg a rodička je malé postavy (153 cm). Dr. na dnešní gyn. kontrole předepsal kapky Secatoxin forte na uvolnění děl. čípku, avšak v těhotenství není tento lék doporučován a vzhledem k problémům se srdíčkem dítěte mám obavy z jeho užívání.. Děkuji za Váš čas!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, císařský řez z kardiologické indikace může zindikovat pouze kardiolog, tedy resp. napíše jednoznačné doporučení pro porod císařským řezem, který gynekolog samozřejmě bude respektovat. U malé rodičky mající obavy z vaginálního porodu je možno najít i porodnickou indikaci k císařskému řezu. Secatoxin je lék, který se v těhotenství užívat může. Pokud máte obavy z jeho užívání vzhledem k problémům se srdíčkem plodu, poraďte se s vaším kardiologem.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: