Foramen ovale apertum

Ráda bych se zeptala na septum síní u kojence (8.měsíců),dětský kardiolog nám potvrdil otvor mezi sinemi 4x4 mm (foramen ovale apertum - tak nějak).Četla jsem,ze pokud se otvor neuzavre, resi se toto operativne. Na kontrolu mame jít za rok. Jaka je šance, že otvor zaroste sám, je spíše větší nebo menší? Mel by mit syn nějaký klidový režim?Děkuji moc předem za radu.

Odpověď odborníka:

Pravděpodobnost, že se otvor uzavře je veliká. Jen velmi malé procento děti podstupuje operaci. Přesné statistické číslo neznám, ani nevím, jestli si kardiologové takovou statistiku vedou. Vzhledem k tomu, že si vás lékař pozval až za rok, pro malé dítě až za tak dlouhou dobu, předpokládám, že otvůrek je opravdu malinký a i kardiolog předpokládá uzavření. Pokud by se očekávalo neuzavření a operace, jedná se o vážnou srdeční vadu a tak by si vás kardiolog zval o mnoho častěji, například po měsíci. Není třeba takto malé dítě, které má spontánní pohyb nijak omezovat. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: