Fosfolipidový syndrom

Dobrý den ráda bych se zeptala. Je mi 31 a mám 3letou dceru (přirozené otěhotnění). V těhotenství a po porodu vleklé záněty u mě i manžela (včetně chamydií - přeléčeno). Nyní se snažíme o druhé dítě. Manžel zhoršený spermiogram - těsně pod hranicí (počet i morfologie 4%). Za posledních 9 měsíců ( 5x IUI, 1x IVF). IVF bylo s ISCI + preventivně Prednison a Fraxiparin. Ke KETu nedošlo – 95% rozpad embryí. Na transfer zbylo jen jedno embryo. Otěhotnění 0, Genetika OK, LPS OK, na imunologii mi nyní zjistili antifosfolipidový syndrom. Nyní mám doporučenou léčbu z imunologie - Prednison + bariérový sex, anopyrin. Kontrola za 3 měsíce. 1. Jak mohla tato diagnóza ovlivnit mé předchozí pokusy IUI a IVF? 2. Co když podstoupím 2. IVF po 2 měsících doporučené léčby Prednisonem, ještě před kontrolou na imunologii? Může nedokončená léčba na imunologii ovlivnit šance IVF i když mi bude opět nasazen Fraxiparin a vyšší dávky Prednisonu? 3. Ovlivňuje tato diagnóza kvalitu mých vajíček a šanci na oplodnění i když budou oplodněny ICSI? 4. Co mohlo způsobit velký rozpad embryí?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, antifosfolipidový syndrom je jedna z častých příčin neplodnosti. Onemocnění je dále příčinou potrácení v časném stadiu těhotenství a komplikací v pozdějším těhotenství. Jedná se o autoimunitní chorobu, která se objevuje izolovaně nebo jako součást jiného onemocnění, nejčastěji u systémového lupus erythematodes. Syndrom je charakteristický tvorbou protilátek napadajících nespecificky různé tkáně. Otěhotnění byste měla naplánovat až po dohodě s imunologem. Kvalita samotných vajíček nijak nemusí být narušena, problém však zde může vznikat navázáním vytvořených protilátek na povrch vajíčka. Dalším problémem může být imunologicky ovlivněná nemožnost uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze. Rozpad embryí může být zapříčiněn různými faktory, i zde může být příčina v přítomnosti navázaných protilátek.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: