Fraktura diafýzy 5. mtt

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Před cca. 4 týdny má kamarádka vyskočila z autobusu, zlomila si nohu (diagnóza: fraktura diafýzy 5. MTT vpravo sádrova fixace cirkulární) dostala nechodící sádru na 6 týdnů. Po cca. 14 dnech šla na kontrolu jinam, diagnóza a léčba byly potvrzeny a byla rovnou objednána na sundání za cca. měsíc. Po dalších 14 dnech šla zase raději na kontrolu s tím, že jí to třeba sundají a dají ortézu. Ač ji doktor s ruským přízvukem sádru sundal, tak ji nechal udělat další, taktéž nechodící a prodloužil termín sundání ještě o týden. A připsal ji do lék. zprávy, že de facto nikam nesmí, jen na toaletu a pro jídlo. Ti předchozí nic takového nezakazovali. Zlomenina se hojí dobře, nebolí to, otok již pomalu zmizel (pouze podlitiny zůstaly). Můj dotaz zní, zda-li je léčebný postup správný (7 týdnů v nechodící sádře s toutou diagnózou), zda-li není 6 týdnů na zhojení této zlomeniny dostačujících a zda-li je normální, aby celou dobu měla nechodící sádru a svalstvo ji naprosto ochablo. Děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Při zlomenině diafysy 5. metatarsu je 6 týdnů fixace nechodící sádrovou fixací nezbytných. Poté se dle rtg snímku buď zahajuje rehabilitace nebo se někdy znehybnění prodlouží o další 3 týdny. Dřívější zátěž vede obvykle k prodloužení celkové doby léčení.

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Články: Možnosti biologické léčby u roztroušené sklerózy
Roztroušená skleróza patří...
Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Články: Hlen ve stolici: 6 nejčastějších příčin
Hlen je přirozenou a velmi...
Tříselná kýla: neriskujte zdraví svých varlat!
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Články: Máte vysoký cholesterol? Nová léčba je na obzoru!
Pro léčbu vysoké hladiny...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: