Fraktura th 11, fraktura příčných výběžků th 10 a 11 vlevo

Dobrý den vážený pane doktore, vzhledem k tomu, že se mi 3.7.2014 stal zdravotní úraz, čímž byla fraktura obratlů TH 11 a příčných výběžků TH 10 a 11 vlevo. Toto byla má hlavní diagnóza, vedlejší byla fraktura příčných výběžků L1-L4 vlevo s dislokací a fraktura žebra také vlevo. Úraz se mi stal mimo ČR, tím pádem jsem se nechala transportovat do ČR, po příletu se můj zdravotní stav, ale i bolest zlepšila a hodně jsem si o tomto úrazu načítala. Tím pádem jsem zjistila, že je možná dvojí léčba. V nemocnici ve které jsem byla hospitalizovaná mi doporučovali operaci, ale vyšší zdravotní středisko se kterým jsem to konzultovala a přeposílalal i snímky epaxem, mi operaci nedoporučili a souhlasili se svolením konzervativní způsobu léčby. K dnešnímu dni ležím už přes 6 týdnů od mého úrazu. Včera proběhl kontrolní snímek na CT a najednou se vše během jednoho dne změnilo,. Nemocnice ve které jsem byla hospitalizována, u ní jsem podepsala revers, jelikož chování zdravotnického personálu bylo neadekvátní. A nechala jsem se transportovat do nemocnice mého bydliště, kde sice nejsou specializovaní ohledně úrazu páteře. V závěrečné zprávě z nemocnice ve které jsem podepsala revers mi píší to, že na kontrolní snímky čímž je magnetická rezonance musí proběhnout u nich a oni budou také rozhodovat o případné vertikalizaci. Po včerejším telefonátu s nemocnicí mi bylo sděleno od lékaře, že k mému zdravotnímu stavu se nebudou vyjadřovat, poněvadž už jednou výrok ohledně mého zdravotního stavu vyslovili. Čekám tedy ještě na výrok vyššího zdravotního personálu, který kvůli mě svolává konzilium. Ale byla jsem dopředu upozorněna, že pokud vážně bude nutná operace po 6 týdnech by nedošlo k operaci, ale tzv. rekonstrukci. Žádám Vás, aby jste se mi k tomu případně vyjádřil. Předem Vám moc děkuji a dokumentaci zasílám lékařskou zprávu... S pozdravem Denisa.

Odpověď odborníka:

Je třeba říci, že vyjádření k dalšímu postupu po internetu není na místě. V případě zlomenin těla obratle tohoto typu se skutečně osvědčuje operační fixační léčba, která je vhodná co nejdříve. Základní konservativní léčba u jednoduchých zlomenin těla obratle je v této výši skutečně asi do 6 týdnů, spojena samozřejmě s intensivní rehabilitací v horiozontální poloze. Z přečteného lze říci, že je třeba posooudit nejen stav obratle, stav hojení těla obratle, polohu obratle, stav kanálu pateřního, neurologické vyšetření. Předpokladem je podle mne prodloužení léčby v horizontální poloze spolu s intensivní rehabilitací cca do 3 měsíců dle stavu. Nynější zhodnocení by mělo být nejen klinické a rtg , ale i vyšetřením CT. Pokud se k léčbě vyjádřila nemocnice v Motole, stejně tomu by mělo být i nyní v průběhu léčby, vyjádření k další léčbě..

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x