Fraxiparine o,4 m.

Dobrý den paní doktorko, manžel je 3 týdny po operaci tříštivé zlomeniny lýtkové kosti nad kotníkem. Nohu má v nechodící sádře, 1x denně mu píchám Flaxiparine 0,4 ml. Chtěla jsem se zeptat, jestli se má při užívání těchto injekci kontrolovat srážlivost krve. Jeho obvodní lékař tvrdí, že toto není potřeba, ortoped naopak test krve doporučuje. Manžel v pátek na odběru krve byl, hodnota byla 1,01, sestřičce na odběrech se hodnota zdála nízká.... Bojím se, aby neměl krev naředěnou příliš, nebo aby nedošlo k tomboze. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při užívání fraxiparinu není nutné INR kontrolovat... hodnota 1,01 je v normě. Je pravda, že pokud by užíval dlouhodobě warfarin, tak tam se optimální hodnoty pro "naředění krve" berou mezi 2-3, ale u fraxiparinu toto být nemusí.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: