Frekvence a dávky kojení

Dobrý den, řeším teď takový problém. Můj tříměsíční syn je plně kojen, cca 5X denně z obou prsou po 15min. Na poslední kontrole u pediatra moc nepřibral, přesto se zdá v pohodě a je spokojený. Hraje si, kope nožičkama, nepláče, směje se... Přesto mi přijde, že má břísko stále menší a menší. Posledních pár dní má i častou stolici, 4-5x denně. Vlastně bezprostředně po kojení. Je řídká, ale klasické konzistence(míchaná vajíčka), snad je jen častěji zelená než žlutá. Kdyby ale hladověl, tak by přece plakal, ne? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Čas kojení nám toho až tolik neřekne, optimální by bylo syna vážit - vždy před kojením a po něm a odečíst rozdíl, jedině tak zjistíte, kolik toho přesně vypije. Frekvence 5x denně je rovněž relativně řídká, optimální je frekvence krmení každé 3 hodiny, tedy 8x denně. Co se pak týče přírůstku na hmotnosti, ten se pohybuje kolem asi 150g týdně, opět v ideálním případě. Pokud nemáte doma váhu, nezbyde někdy nic jiného, než se nechat cca na 1-2 dny hospitalizovat v nemocnici ke zjištění stavu - pokud máte chybnou techniku kojení nebo málo mateřského mléka, je možné hned namístě vymyslet řešení, např. dokrmování umělým mlékem, apod.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: