Frekvence rtg vyšetření, nebezpečí ozáření

Letos jsem již absolvoval RTG vyšetření ledvin, IVU a nyní lékař navrhuje ještě zobrazení močové trubice s kontr. látkou. Vzhledem k RTG vyšetření v předchozích letech / páteř, plíce,žlučník,irigo,zlomenina../se obávám rizika RTG záření, navíc v oblasti pohl. orgánů. Jaká je frekvence RTG vyšetření? Není lepší postoupit cystoskopii?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Mirku. Moderní rentgenové přístroje vysílají minimální dávky záření. Záleží na časovém odstupu jednotlivých vyšetření a výši jednotlivých dávek při jednom vyšetření. Čím vyšší jsou jednorázové dávky a čím je časový úsek kračí, tím je záření nebezpečnější. Nelze tedy paušálně říci, jaká je frekvence vyšetření, záleží na výše uvedených faktorech a lze ji hodnotit pouze individuálně. Na druhou stranu, pokud se budete dívat 3 večery na televizi, dostanete zhruba stejnou dávku, jako při jednom rentgenovém vyšetření plic. Vzhledem k tomu, co popisujete (celkem běžné snímkování v průběhu několika let), nemusíte mít obavy. Cystoskopie je možnou alternativou k ureterografii (předpokládám, že to je vyšetření, které Vám urolog doporučil), ale každé vyšetření má své výstupy a nelze je zcela zaměňovat. Váš urolog jistě ví, proč Vám doporučil právě toto vyšetření.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: