Funkční žaludeční dyspepsie

Dobrý den, od 22.11.2014 mě trápí dyspeptické potíže v oblasti žaludku, unáva, málatnost, měl jsem také poslední dobou v životě hodně stresu, tyto potíže jsem zaznamenal poprvé koncem září 2014, kdy jsem se přepracoval na PC, bolest hlavy i očí, následně se mi zatočila hlava a udělalo špatně od žaludku, týden mě problémy trápily a pak ustoupili, vrátili se zase 22.listopadu kdy se mi ráno udělalo nevolno od žaludku, šlo na mě takové svírání od žaludku, celková slabost, problémy neustupovali a nelepšili se projevovali se jako tlak v oblasti epigastria, pocit plnosti, pocity na krkání, potíže se zhoršovali po jídle, 1.týden potíží sem nemohl pořádně spát ani jíst, spadl sem se asi o 5kg, proto sem byl nucet jít na pohotovost , kde jsem prodělal komletní vyšetření na interně, EKG v pořádku, RTG S+P v pořádku, RTG břicha v pořádku, krevní testy v pořádku, byl sem propuštěn domu s diagnozou horní dyspeptický syndrom, následně jsem byl objednán v prosinci na ultrazvuk břicha, vše v pořádku, pak jsem prodělal gastroskopické vyšetření, vše v pořádku, závěr vyšetření byl DYSPEPTICKÝ SYNDROM USTUPUJÍCÍ, ZŘEJMĚ KOMBINOVANÝ-FUNKČNÍ, PATRNĚ I DRÁŽDIVÝ ŽALUDEK. Byly mi nasazeny léky Controloc 40mg, beru do dnes 1x denně na lačno, Kinito 50mg, beru do dnes 1x denně na lačno, dyspeptické problémy neustupovali tak mi bylo provedeno ještě CT vyšetření břicha, pánve, pankreatu, zase bylo vše v pořádku, byl sem tedy odeslán na vyšetření na psychiatrické oddělení s původní diagnozou FUNKČNÍ DYSPEPSIE, na psychiatrii jsem byl vyšetřen a byl mi nasazen Lexaurin, užival jsem 1x denně na noc a Citalec, užival jsem 1x denně ráno, potíže se stále nelepšili, tak mi původní léky byly vysazeny a začal jsem užívat psychofarmakum Sulpirol 50, s tím že by měl sklidnit to zažívání, potíže se stále nelepšili, tak mi byla minulý týden zvýšena dávka ze 2 tablet denně na 4 tablety denně, potíže stále přetrvávají. Dočetl jsem se, že na sklidnění zažívání se používají i jiné sulpiridy Dogmatil nebo Prosulpin, myslíte že by mi tyto léky mohli pomoci, když nezabírá Sulpirol 50? nebo existují jiné léky, které by mi pomohli? Prosím o radu o pomoc co mohu udělat, abych se uzdravil, jsem z toho už nešťastný a zoufalý, že nic nezabírá, že už mě prakticky 4.měsíc lečí a zatím nedošlo k uzdravení. Nemohu kvůli těch dyspeptickým potížím normálně fungovat, žít, pracovat. 27let,IT práce na PC z domova jako OSVČ, vysokoškolské vzdělání, svobodný, žiji s rodiči. Děkuji Vám předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Stanislave, pokud všechna dosavadní vyšetření jsou prakticky negativní, velmi pravděpodobně budou vaše potíže psychického charakteru. Na váš dotaz ohledně zmiňovaných léků vàm neumím odpoVědět, protože na každého člověka působí něco jiného. Zcela jistě byste se měl o způsobu medikamentòzní léčby poradit se svým obvodním lékařem. Z mé strany bych velmi apelovala na změnu vaší životospràvy. Sice se o ni nezmiňujete nijak podrobněji, ale naznačil jste že se potýkáte s velkým stresem. Tomu se vyhnout samozrřejmě nemůžeme, ale jistě lze nalézt účinné strategie jak úpravou životního stylu zmírňovat důsledky stresu. Myslím, že by bylo pro vás velmi užitečné najít si psychologa a společně hledat způsoby, jak se stresem zatočit. Vím, že bývá obtížné vyskočit z rozjetého vlaku, ale je důležité poslouchat své tělo a dát mu oč žádá - ve vašem případě zřejmě odpočinek, případně další nástroje - relaxace, nalezání životních hodnot, atp. Jste mladý člověk, jistě máte mnoho snů, které si chcete splnit. A se zdravým tělem to jde mnohem lépe. Zkuste si přečíst knihu Muž který prodal své ferrari. Třeba tam naleznete odpovědi na některé otázky.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: