Furantoin a zelený zákal

Dobrý den , mám dotaz dcera 27, bere Furantoin měsíc po zánětuMC nyní 1 za den , nyní jí byl naměřen vyšší nitrooční tlak, není to reakce na lék .Okamžitě jsme ho přestali brát .a oční se došetří, ale než začala s užíváním byla na cční ko a nebyl NT zvýšen v letáčku tato reakce není popsaná,ale je to silnější když je retard dřiv byl bez nápisu retard.Prosím o odpověd zda je nějaká studie a zamyslení se nad tím ,zatím se jí dostalo konstatování Glaukom a zásledovalo omdlení dcery.Děkuji Cľověk musí vše hlídat ikdyž je zdravotník a hledat informace.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, u Furantoinu opravdu ke zvyšování nitroočního tlaku nedochází, dodatek retard za názvem léku pak značí jeho prodloužené uvolňování. Souvislost mezi zeleným zákalem (glaukomem) a léčbou IMC je velmi nepravděpodobná. Pokud byl vyšší nitrooční tlak naměřen zatím pouze jednorázově, neznamená to ještě přítomnost glaukomu. Ten se u některých pacientů nemusí vyvinout ani pokud je jejich nitrooční tlak zvýšen dlouhodobě, pak mluvíme o tzv. nitrooční hypertenzi. Nutná jsou nicméně opakovaná měření, nejlépe v různých denních dobách.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: