Furunkly

Dobrý den, chtěl bych se zde poradit, jak postupovat, mám dotaz na imunologa. Již dva roky mě trápí recidivující furunkly různě po těle, podpaží, boky, stehna, hýždě... Vždy s tím skončím v nemocnici na chirurgii, kde se ovšem řeší jen následky a ve stěrech se vždy najde Staphylococcus Aureus, ovšem prý ne MRSA, ale jiný ne tak rezistentní kmen. Absolvoval jsem již řadu vyšetření krve na imunologii, kožní vyšetření, sono břišní dutiny, echo srdce, ORL vyšetření a stěry, a vše zcela v pořádku, včetně podrobného vyšetření krve na imunologii. Je třeba období, kdy se mi 5-6 měsíců nic neudělá, pak ale zas třeba po 2 měsících ano, ale většinou to spouštějí časté sportovní aktivity, jelikož sport mám rád a snažím se sportovat často.Někdy jsem dostal antibiotika, která to ovšem moc neovlivní a průběh je dosti podobný jako bez nich. V současné době užívám druhým měsícem perorálně Stock vakcínu proti stafylokokům, která mi byla doporučena imunologem, ovšem zatím pozoruji zhoršení, již se mi udělaly asi 2 furunkly, dále ječné zrno, kjteré jsem asi 10 let neměl, a dělají se i takové jiné menší typy abscesů, které jsem schopen vyléčit i sám, ale jsou nepříjemné, nicméně nevím, jestli nemám tu Stock vakcínu vysadit a nechat si vyrobit autovakcínu přímo ze stěru dalšího případného furunklu, neboť již mám vypsanou žádanku do laboratoří a stačí tam jen dodat stěr, který by mi vzali v nemocnici z rány. Stafylokok se mi prý v těle nedrží, ale proniká oslabenou kožní imunitou. Problém samozřejmě řeším se svým imunologem, sem dotaz dávám pouze za účelem více názorů a pohledů více odborníků. Nevím, jestli není kontraproduktivní brát stock vakcínu, která obsahuje i jiné kmeny zlatého Stafylokoka, které mě netrápí a které tak zbytečně cpu do těla, možná by bylo účelnější brát přímo vakcínu proti kmenům, které mi ty furunkly vyvolávají, ale to je jen laický pohled.. Rád bych se toho už zbavil, tyto problémy mi skutečně začaly až před 2 lety, předtím jsem žádný furunkl nikdy neměl a ani nemám žádnou alergii, ani jiné poruchy imunity, vždy jsem byl zcela zdráv. Děkuji za váš čas a odpověď

Odpověď odborníka:

Vážený pane Michale, autovakcína by mohla mít specifičtější účinek než zásobní vakcína. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: