Fyzická aktivita vs mononukleoza

Dobrý den, mám zatím nepotvrzenou mononukleozu. Začalo to velkým zduřením uzlin na krku (skoro jako pinpongovy miček), jinak mi nic nebylo. Udělali seodběry krve, z nichž se zjistilo, že mi v těle proběhla nějaka infekční reakce. Ve středu jdu na jaterní odběry skrz podezřeni na mononukleozu. (Toxoplasma byla negativní, to byl první odběr) Nejvíce se bojím toho, že bych v případě potvrzení nemohla provozovat fyzickou aktivitu. Studuji záchranáře a jeden tělocvik opakuji a tudíž mám v tomto semestru dva. Musím hodně zabrat. Chtěla bych se tedy zeptat, jak moc toto onemocnění ovlivňuje fyzická aktivita? Proč se při mononukleoze nemůže cvičit? Vždyť je to nemoc jater, ne pohybového aparátu. Chápu, že by se nemocn člověk neměl fyzicky přepínat. Ale občasné běhání nebo posilko by mohlo být? Děkuji velice za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, fyzická aktivita se nedoporučuje vzhledem k tomu, že zaprvé se tělo musí soustředit na boj s infekcí a protilátky vyrábí játra, za druhé játra jsou producent energie v těle a pokud jsou při mononukleoze poškozena (je tam zánět) tak jsou logicky tím více zranitelná a nechtějí další námahu v podobě produkce energie na fyzickou aktivitu. Takže ve výsledku by fyzická aktivita mohla zhoršit Váš zdravotní stav nebo prodloužit dobu rekonvalescence.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: