Ganglion/ atherom (?) - léčba jiná než vyříznutím?

Dobrý den, je mi 30 let, před 12 lety jsem byla 3x (červen, říjen, březen) na opakovaném vyříznutí cystického ganglionu v P- třísle, prý nezvykle hluboko uloženém. (Ve zprávě před operací doktor uvádí, že je to atherom, po operaci, že "charakter granulomu a cystického ganglionu" a že maligní nádorové struktury nezastiženy.) Po operaci se vždy opět velmi brzy objevil (vyrostl) znovu a docházelo k "expresi sekrece čiré ganglionové tekutiny ve větším množství". Po třetí operaci již v pořádku až do 2016. Nyní (únor 2016) se v tom samém místě v hloubi třísla objevila boulička (zprvu při ohmatání "uzavřená kapsle", během 3 týdnů zvětšující se - poté mne před týdnem velmi silně prohmatal lékař na chirurgii - a ona na omak "kompaktní kapsle" po tomto silném prohmatání bohužel praskla a obsah se "rozprostřel" do širšího okolí. = už nevyčnívá "boulička", ale na větší ploše je pod kůží rozprostřen obsah útvarku - velmi měkké na omak (může být tukového charakteru?) Můj dotaz zní: Ze sona nešlo určit, zda prasklý útvarek byl atherom/ ganglion. = lze každé z nich léčit JINOU metodou než opětovným chirurgickým otevřením a odstraněním veškeré oné "rozlité hmoty"? Např. "LASEREM", apod.? (ve zprávě z 2004 uvádí doktor, že "doporučuje eventuelně jinou možnou léčbu než opakovanými chirurgickými excisemi (laser..?)" - Zda se však laser jako metoda na toto používá a má účinek (?), nevím.) Současný chirurg je ohledně účinnosti "laseru, apod." skeptický. Či je možné, že se tento "mírně vyvýšený měkký "rozliv" pod kůží" časem "sám vstřebá/ zmizí", i bez vyříznutí a odstranění všech zbytečků oné "hmoty"? (= může se "hmota" z prasklého atheromu/ gangliomu časem "vstřebat", či nikoli?) (Dle mámy jsem na stejném místě (P- tříslo) měla "bouličku" už v 1 roce věku, a po dalších 2 letech - bez vyříznutí a jakékoli léčby - prý samovolně zmizela. (bohužel z této doby nemám žádné bližší info, o co se jednalo - zda gangliom/ atherom/ něco jiného,..)) Předem Vám děkuji za odpověď, Lucie (v příloze zasílám info z bioptické průvodky po 2. operaci)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie, velmi pravděpodobně se jedná o recidivující atherom , který může vzniknout nově nebo při minulé operaci je část pouzdra ponechána. Jediná metoda léčby je chirurgická excize-vyříznutí. Žádný laser nebo ultrazvuk nepomůže.Zdraví Dr.Simon Julínek

MUDr. Simon Julínek
MUDr. Simon Julínek

Pracoviště: klinika Palas Athea

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: