Gardnerella na konci těhotenství

Dobrý den, jsem na konci 37. týdne těhotenství a asi dva týdny mě trápí nepříjemný pocit (jakoby štípání a pálení) kolem pochvy. Výtok mám dlouhodobě hustý a hlenovitý, a to převážně dopoledne. Minulý týden mi lékařka dělala stěry, na streprokoka i kvasinky vyšly negativně, ale pozitivní byly na gardnerellu. Ona sama léčbu nenavrhla s tím, že tyto výsledky jsou celkem běžné, ale zapsala mi to do průkazky pro případ, že by s tím v porodnici pak "chtěli něco dělat". Na kontrolu k ní jdu ještě příští týden a pak už do fakultní nemocnice, kde budu rodit. Jsem z celé situace poněkud nervózní a tak bych se chtěla zeptat, zda je tento postup správný. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Ano tento postup je běžný, ale správnější je upravit poševní prostředí. Gardnerella není sama o sobě patogen(bakterie způsobující onemovcnění) jenže se za ní skrývá tzv.bakteriální vaginoza, onemocnění způsobené bakteriemi, které nesnášejí kyslík. Feminella VagiC je naprosto neškodná a problém vyřeší snížením pH na 4,0-4,4 atím dojde k potlačení bakterií, které v těchto hodnotách nemohou přežít. Užívá se 1x1 na noc a je volně prodejná, kolem 230,-Kč.

MUDr. Petr Lidák
MUDr. Petr Lidák

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Panochova nemonice Turnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět žil
Články: Zánět žil
Co bychom měli vědět o...
Šest přípravků pro zdraví vašeho srdce
Články: Šest přípravků pro zdraví vašeho srdce
Srdce neúnavně přečerpává...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: